Nyheter

Fordonsjuristen: ”Låt inte verkstäderna dö – utan dem stannar Sverige”

Text: Bo Ericsson, Fordonsjuristen

Sverige rustar för att möta nya hot, men glömmer en av de viktigaste pusselbitarna i vår motståndskraft – de lokala verkstäderna. Utan dem riskerar vårt samhälle att stanna redan innan krisen har nått sin topp.

Verkstäder är en bortglömd samhällsresurs. Verkstäder kan svetsa, laga motorer, reparera bilar, lastbilar, snöskotrar, arbetsmaskiner och mycket mer. De bär på kunskap om el, tryckluft och mekanik som är ovärderlig när samhället prövas. Ändå ser vi en stadig nedläggning av verkstäder, särskilt i glesbygden. Sedan 2005 har cirka 2 200 fordonsverkstäder försvunnit. Om utvecklingen fortsätter, riskerar Sverige att stå utan reparationstjänster när vi behöver dem som mest.

Sverige är ett stort och glest befolkat land med ett kallt klimat. För att livsmedel ska nå butiker, att människor ska kunna ta sig till jobbet och att Försvarsmakten ska kunna verka över hela landet – krävs fungerande fordon. Och därmed krävs verkstäder. Det handlar inte bara om vardagskomfort – det handlar om totalförsvarsförmåga.

Tidigare fanns Motorreparationstjänsten, en beredskapsorganisation som kunde mobiliseras vid krig eller höjd beredskap. Den avskaffades i början av 2000-talet. Idag står vi utan motsvarande struktur – samtidigt som vi ser hur viktigt reparationskapacitet är i krigets Ukraina.

Om staten vill undvika en fortsatt verkstadsdöd, måste konkreta åtgärder vidtas nu.

Fordonsjuristen presenterar här flera förslag som borde tas på allvar:

Inför glesbygdsstöd till verkstäder, liknande stöden till livsmedelsbutiker och bensinstationer.

Tillåt små verkstäder att utföra fordonsbesiktningar – precis som man redan gör i Norge, Finland och Holland. Det skulle minska resandet för besiktning och öka lönsamheten för verkstäder.

Stärk gymnasieskolans transport- och fordonsprogram för att trygga framtida kompetens.

Utveckla verkstäder till framtidens servicestationer med laddinfrastruktur och snabbladdare.

Inför ett riktat reseavdrag för reparation och service i glesbygd.

Att vissa menar att mindre verkstäder skulle fuska vid besiktning saknar grund. Redan idag finns säkerhetskontroller via Swedac, och hundratals verkstäder får ”släcka” besiktningstvåor.

Regeringen bör omgående ge Transportstyrelsen i uppdrag att ta fram en föreskriftsändring som möjliggör besiktning i verkstäder. Samtidigt behövs en bredare krisplan för att säkra landets reparationskapacitet.

Det är dags att politiker på allvar ser verkstäderna som en del av Sveriges säkerhet. För utan dem stannar inte bara bilen – utan hela samhället.

Bild: Ewan