Nyheter

Ny rapport: Flyget fortsatt viktigt för Västernorrland

Enligt en ny rapport spelar flyget en avgörande roll för Västernorrlands beredskap, näringsliv och vård. Bland annat belyser den länets behov av fungerande ambulansflyg.

Rapporten ”Samhällseffekter av flyget i Västernorrland” är utförd av Sweco på uppdrag av Region Västernorrland och länets kommuner. Den belyser vilken betydelse de tre flygplatserna i regionen – Sundsvall Timrå Airport, Örnsköldsvik Airport och Höga Kusten Airport – har för olika samhällssektorer.

Enligt rapporten har flyget blivit allt viktigare för samhällsviktig verksamhet som totalförsvar, räddningstjänst och ambulansflyg. Bland annat framhålls att flygplatserna ger tillgänglighet och redundans för räddningstjänstens insatser och har en strategisk funktion för militära försvarets behov.

Fredrik Granholm, beredskapsöverläkare i Region Västernorrland, är intervjuad som sakkunnig inom vård och beredskap:

– Inte minst för att ambulansflyget ska kunna ta patienter till högspecialiserad vård i landet är flygplatserna avgörande. Det behovet har ökat som en följd av koncentrationen av högspecialiserad vård i Sverige, säger han.

Näringslivets behov av tillgänglighet

En annan sektor som lyfts fram som beroende av flygtrafiken är regionens näringsliv. Företag i regionen pekar på att affärsresor, kompetensförsörjning och investeringar kräver goda flygförbindelser. Även om det affärsrelaterade resandet minskat något sedan pandemin, kvarstår behovet av fysiska möten för verksamhetskritiska moment. Rapporten visar att fysiska och digitala möten snarare kompletterar än ersätter varandra, särskilt inom samhällsviktig verksamhet och avancerad industri.

Strukturella förändringar och regional utveckling

Flygets koppling till BNP är tydlig – medan utrikesflyget ökat snabbare än BNP över tid, har inrikesflyget utvecklats långsammare. En rad faktorer påverkar inrikesflygets utveckling negativt: lågkonjunktur, höga biljettpriser, minskat affärsresande, ökad klimatmedvetenhet, och ökad konkurrens från tågtrafik.

Trots detta visar rapporten att flyget fortsatt har stor betydelse för regional utveckling, i ungefär samma omfattning som före pandemin. Tjänsteresor dominerar flygtrafiken i länet (70–85 %) och transferresor är särskilt vanliga från Sundsvall Timrå och Örnsköldsvik (upp till 80 %). För vissa delar av länet är tåget ett alternativ till Stockholm, men där transfer krävs är flyg ofta nödvändigt.

Flygplatsernas bidrag till tillgänglighet lyfts även som en demokratisk fråga i rapporten, där rätten till mobilitet ses som grundläggande för både medborgare och verksamheter.

Anna-Britta Åkerlind, kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik (C), säger:

– Örnsköldsvik Airport är inte bara en transportfunktion – det är en samhällskritisk nod. Den spelar en nyckelroll för beredskap, sjukvård och näringsliv i både vår region och nationellt. Rapporten visar tydligt att tillgängligheten med flyg är en förutsättning för framtida utveckling, där tydliga och långsiktiga spelregler är centrala för flygets omställning.

Carolina Sondell, oppositionsråd i Örnsköldsvik (S), kommenterar:

– Ytterligare försämrade förutsättningar för vår flygtransportinfrastruktur skulle få direkta negativa konsekvenser för både vår beredskap och det regionala näringslivet. Vi riskerar att tappa investeringar, kompetens och samhällsnytta. Örnsköldsvik är viktigt för Sverige och staten behöver ta sitt ansvar och säkra fortsatt drift genom långsiktig medfinansiering och trafikgaranti.

Om rapporten
Rapporten Samhällseffekter av flyget i Västernorrland är framtagen för att belysa flygets roll i en tid då stora omvärldsförändringar påverkar både samhället och transportsystemen. Exempelvis pandemin, Rysslands invasion av Ukraina, återuppbyggnaden av totalförsvaret och investeringar i grön industri i Västernorrland har alla satt fokus på flygets samhällsroll.