Nyheter

Säkerhetssektorn går som tåget

Det finns en direkt korrelation mellan ett samhälles upplevda trygghet och hur mycket pengar som investeras i säkerhetsbranschen. I dagsläget har säkerhetsbranschen i Sverige aldrig varit hetare. Efterfrågan på trygghet har skjutit i höjden och det rapporteras om rekordnivåer för både omsättning och personalstyrka inom säkerhetssektorn.

Den växande rädslan i samhället i och med gängvåld och sprängdåd leder till att både företag och privatpersoner vill satsa allt större resurser på sin egen säkerhet. Under det senaste året har investeringarna i säkerhetslösningar ökat markant både för privatpersoner och genom samhällssatsningar. Säkerhetsåtgärder har blivit en större del av mångas vardag och det finns många sätt som det har expanderat på. 

Privathushåll skaffar larm och kameror

Bland privatpersoner märks ett tydligt uppsving i intresset för hemlarm, kamerabevakning och andra säkerhetsprylar. Allt fler villaägare och lägenhetsinnehavare installerar hemlarm kopplade till en larmcentral. Samtidigt blir övervakningskameror och porttelefoner med kamera allt vanligare metoder för att hålla koll på hem och trädgård.

Utbudet av personliga säkerhetsenheter växer också. GPS-spårning och mobila trygghetslarm används av allt fler för att skydda barn, äldre och värdesaker. Företaget MiniFinder erbjuder personlarm och spårsändare som hjälper användare att lokalisera allt från bilar till husdjur ifall de kommer bort. Även olika former av personskydd har fått ökad efterfrågan i takt med att många upplever ett större behov av att kunna larma om hjälp vid nödsituationer.

Offentliga satsningar på trygghet

Det är inte bara i hemmen som säkerhetstekniken byggs ut. På samhällsnivå sker en tydlig upprustning för att möta den ökade brottsligheten. Regeringen lanserade hösten 2023 en “kameraoffensiv” med målet att ge polisen bättre verktyg att bekämpa gängen och därefter har polisens användning av kameror ökat kraftigt i Sverige. Bakgrunden är dels en politisk ambition att bekämpa grov brottslighet och gängrelaterat våld och dels ny lagstiftning som successivt har lättat på tillståndskraven för kamerabevakning. Polismyndigheten har haft ett uttalat mål att bygga ut bevakningsnätet på särskilt utsatta platser och den utvecklingen har fortsatt även år 2025. Även kommuner och fastighetsägare investerar i ökad kameraövervakning. 

Trygghetsteknik inom vård och omsorg är ett annat område på frammarsch. Trygghetslarm har blivit standard i många kommuner för att ge äldre möjlighet att kalla på hjälp dygnet runt och år 2025 är det en väletablerad säkerhetslösning över hela landet. Även skolor har hamnat i fokus då masskjutningen i Örebro tidigare i år lett till en debatt om behovet av bättre säkerhet på landets skolor med förslag om allt från skärpta inpasseringskontroller till larmknappar för skolpersonal.

Även cybersäkerheten växer

Parallellt med den fysiska säkerhetsökningen satsar både hushåll och företag mer på digital säkerhet. Cyberattackerna har också ökat enormt under senare år. För att möta hoten höjer många verksamheter sina IT-skydd. En undersökning från 2024 visar att drygt 58 procent av svenska organisationer har ökat sina investeringar i cybersäkerhet. Trots det anser 41 procent av IT-ansvariga att deras organisation fortfarande är underfinansierad på området. Det kan vara ett tecken på att det digitala säkerhetsracet bara har börjat.

Rekordtillväxt för säkerhetsbranschen

Våldsvågen av gängkriminalitet har gjort att diskussioner i Sverige om otrygghet har hamnat i fokus under en längre period. Efterfrågan på säkerhetstjänster fortsätter öka i takt med detta och det innebär ett starkt läge för företagen som levererar skydd och bevakning. Fler privatpersoner och företag investerar i säkerhetslösningar för att skydda sig mot fysiska och digitala brott. Det gör det till en sektor i tillväxt som fortsätter att utvecklas i takt med att nya tjänster tillkommer och att allt fler vill satsa på trygghet.