Nyheter

Trafikverket inviger Varbergstunneln för ökad kapacitet på Västkustbanan och öppnar för tågtrafik

Nu inviger Trafikverket den nya Varbergstunneln för att öka kapaciteten på Västkustbanan som är en av Sveriges viktigaste järnvägsförbindelser. Trafikverket öppnar för tågtrafik den 14 juli.

Det nya dubbelspåret som går mellan Varberg och Hamra, genom den 2,8 km långa och färdigbyggda Varbergstunneln öppnar för tågtrafik för allmänheten den 14 juli.

– Jag är glad, stolt och ödmjuk när vi idag inviger Varbergstunneln som en viktig del i att öka kapaciteten på Västkustbanan, en av Sveriges viktigaste järnvägsförbindelser mellan Göteborg och Lund, säger Roberto Maiorana, generaldirektör Trafikverket. Detta bidrar till en kortare restid för resande längs västkusten och förkortar redan idag resan mellan Göteborg och Varberg med 5 minuter, för att 2030 bli 15 minuter kortare.

– Infrastrukturprojektet Varbergstunneln kommer att bidra till en ökad turtäthet för både gods- och persontåg, öka den tekniska kapaciteten och tillåta högre hastigheter på banan för att möta den ökande efterfrågan på järnvägen, säger Patrick Guné, verksamhetsområdeschef Stora projekt Trafikverket. Trafikverket bygger flera nya kapacitetshöjande projekt inom regionen, tex Ängelholm – Maria, Lund – Arlöv och Västlänken i Göteborg, vilka sammanslaget möjliggör ökat resande och bidrar till samhällsutvecklingen i regionen.

Byggnationen av Varbergstunneln och det nya dubbelspåret har utförts av Trafikverket i samverkan med Varbergs kommun, som ansvarat för att planera och bygga det nya stationsområdet vid tunnelns norra mynning, och Jernhusen som uppfört ett nytt stationshus på stationsområdet.

Det nya stationsområdet med nedsänkta plattformar är placerat ca 150 meter ifrån den gamla stationen och kommer att fungera som ett nav för kollektivtrafiken i kommunen. Detta underlättar för pendlingsresande till och från kommunen, samt för resande inom tätbygden och centrum.

Tågtrafiken har tidigare passerat genom Varberg centrum ovan jord och de gamla järnvägsspåren har fungerat som en fysisk barriär mellan centrum och havet. När man nu låter tågtrafiken passera under jord genom den nya Varbergstunneln ökar man inte bara säkerheten för stadens cyklister, bilister och gående, det möjliggör också för staden att växa ut mot havet.

– En väl fungerande och utbyggd transportinfrastruktur är ett viktigt redskap för att Region Halland och de halländska kommunerna fortsatt ska kunna bidra till välfärden, den gröna omställningen, nya utvecklingsmöjligheter genom hållbara resor och transporter, och för Halland – bästa Livsplatsen, säger Helene Andersson, 1:e vice ordförande regionstyrelsen, Region Halland.

Bild: Tanya