Nyheter

Alstom presenterar APS för väg: en innovativ lösning för elvägar

I samband med att Frankrikes president Emmanuel Macron besökte Sverige presenterade Alstom sitt elvägsprojekt på Volvokoncernens huvudkontor i Göteborg. Denna innovativa lösning bidrar till mer hållbara transporter och breddar Alstoms gröna portfölj.

I partnerskap med Volvo Group deltar Alstom i ett elvägsprojekt sponsrat av Energimyndigheten, där Alstom anpassar sin elektrifieringslösning APS, som för närvarande används för spårvagnar, till vägtransporter. En särskild demonstrator konstruerad för att driva elektriska lastbilar har installerats och utvärderas just nu vid Volvo Groups svenska testanläggning. För detta projekt har Alstom levererat hela elektrifieringssystemet, inklusive kraftmatning inbyggt i vägbanan.

ab elvag alstom

APS är ursprungligen en dynamisk kraftöverföring för spårvagnar som har använts i sju städer över hela världen, inklusive Bordeaux, Rio de Janeiro och Dubai, för mer än 30 miljoner körda kilometer. Andra utvecklingar som härrör från APS inkluderar SRS, ett system för statisk laddning av spårvagnar och elektriska bussar utrustade med inbyggd energilagring. APS för väg har utvecklats av Alstom i Vitrolles och Saint-Ouen i Frankrike.

– Alstom är stolt över att vara partner med Volvo Group för innovativ grön teknik för elvägar. Alstom är välkänt i Sverige för tåg och underhåll, men vi växer nu även i signalering och infrastruktur, säger Rob Whyte, VD för Alstom i Norden.

Foto: Volvo Group
Redaktionen