Nyheter

Karlskrona etablerar infrastruktur för Internet of Things

Karlskrona blir en av de första kommunerna att etablera en Stadshubb för Internet of Things – ”sakernas internet” som kommer att täcka hela kommunen. Man blir samtidigt medlem i StadshubbsAlliansen, ett snabbt växande samverkanskluster med Stadshubbar runt om i Sverige.

En Stadshubb är en trådlös infrastruktur som med hjälp av en teknik som heter LoRa gör det möjligt att fånga upp radiosignalerna från sensorer. Sensorerna kan vara fasta eller placerade på rörliga saker. Data från sensorerna tas emot av Stadshubben och skickas därifrån via det befintliga fibernätverket till sensorernas ägare, tryggt och säkert. En Stadshubb utgör en viktig basinfrastruktur i en smart stad.

– Vi vill bygga vidare på den öppna fiberplattform som har varit och är så framgångsrik för oss, och utifrån det skapa en ny arena för sakernas internet. Då tycker vi att StadhubbsAlliansen med Öresundskraft i spetsen är ett utmärkt samarbete att gå in i, förklarar Jan Lindqvist, affärsområdeschef Stadsnät på Affärsverken.

ab karlskrona

– Vi kommer att jobba vidare för att skapa nyttiga samarbeten både lokalt och regionalt för att få så bra utväxling på nya idéer som möjligt. Vår öppna Stadshubb kommer vara ett alternativ och tillgänglig för alla. Nu är det bara fantasin som sätter gränser på vad som kan kopplas upp och skapas av användarna.

LoRa (Long Range) är en standardiserad trådlös teknik som kännetecknas av mycket lång räckvidd, låg energiförbrukning och säker dataöverföring. LoRa har snabbt blivit den ledande tekniken för Internet of Things världen över.

Den första Stadshubben designades och byggdes i Helsingborg av Öresundskraft för snart ett år sedan.

– LoRa har verkligen tagit världen med storm. Tillsammans med den unika, öppna affärsmodellen i Stadshubbarna är Internet of Things inte längre en framtidsvision. Nu kan vi koppla upp i praktiken vad som helst och till låga kostnader. Internet of Things är här. Det säger Bo Lindberg, chef för Kommunikationslösningar på Öresundskraft och fortsätter.

– Vi tror på samarbete och bestämde oss för att underlätta för andra stadsnät att etablera lokala Stadshubbar på hemmaplan. Grundtanken är enkel, tillsammans kan vi snabbt sprida bra exempel sinsemellan och på så sätt göra det möjligt för smarta städer att snabbt utvecklas över hela Sverige. Jag är mycket glad att Karlskrona är en del av StadshubbsAlliansen.

StadshubbsAlliansen har vuxit mycket snabbt sedan den startades tidigare i år. Tre Stadshubbar är redan igång, eller precis i fasen av att starta. Ytterligare nio andra svenska stadsnät har i nuläget dessutom tecknat avsiktsförklaring om att etablera Stadshubbar och tillsammans täcker de mer än tjugo kommuner.

Redaktionen