Nyheter

Regeringen öppnar upp för dialog med Norge om snabbare genomförande av Oslo-Stockholm

Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att tillsammans med Norge undersöka hur en bättre järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm kan genomföras snabbare än planerat.

Under dagens pressträff om den nya Nationella infrastrukturplanen 2018-2029 (NTP) förklarade Infrastrukturminister Tomas Eneroth att regeringen vill ta ett initiativ till samtal med Norge för att undersöka förutsättningarna för hur en gränsöverskridande järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm kan genomföras tidigare än planerat.

– Det här är ett väldigt viktigt besked från den svenska regeringen. Vårt arbete bygger på att visa just hur ett gemensamt arbete mellan Sverige, Norge och privata aktörer kan åstadkomma en bättre förbindelse snabbare än vad som annars hade varit möjligt, säger Jonas Karlsson, VD, Oslo-Sthlm 2.55.

Ministern hänvisade specifikt till att det finns ett starkt marknadsintresse för förbindelsen och att man i dialog med den Norska regeringen gemensamt vill utreda hur de gränsöverskridande förbindelserna kan stärkas.

­­– Det Business Case för Oslo-Stockholm som vi jobbat fram tillsammans med en mängd aktörer i visar att stora delar av den järnvägsinvestering som behövs för att korta restiden till under tre timmar mellan Oslo och Stockholm är möjlig att bygga kommersiellt, fortsätter Jonas Karlsson.

Tomas Eneroth återkom dessutom till att regering vill öppna upp möjligheten för Oslo-Stockholm att söka EU-finansiering för det fortsatta arbetet.

– Det finns nu en unik möjlighet att få till Skandinaviens mest lönsamma järnvägsförbindelse, att knyta samman Sverige och Norge och ett intresse för frågan båda sidor om gräns, med dagens besked tar arbetet för Oslo-Stockholm ett viktigt steg fram, avslutar Jonas Karlsson.

Bolaget Oslo-Stockholm 2.55 avser att presentera  sitt arbete för både svenska och norska regeringarna redan innan sommaren. I Almedalen i juli och i Arendal i augusti avser man att presentera arbetet offentligt.