Nyheter

Skarpa lägen när GKN Aerospace deltog i flygvapenövning

Som en del i överenskommelsen om ett samarbete mellan F7, Såtenäs och GKN Aerospace Sweden, deltog GKN under flygvapenövningen (FVÖ 2018) som pågick sista veckan i maj.

Syftet med övningen var att GKN skulle stödja Flygvapnet under FVÖ 2018 och visa hur viktigt det är med ett nära samarbete. Avsikten var att Flygvapnet någon gång under övningen skulle kontakta GKN för stöd avseende besiktning efter en simulerad fågelkollision.

En morgon fick GKN kundstöd följande meddelande från F7; ”Det där med övning kan ni glömma, vi har råkat ut för en verklig fågelkollision. Kom så fort ni kan.”

Fredrik Svensson från GKN:s underhållsverkstad och Tore Andreasson från GKN kundstöd var snart på plats. Efter ett par timmars besiktning konstaterades att RM12-motorn var godkänd och piloten kunde flyga vidare. Flygvapnet var mycket nöjda med GKN:s insats.

GKN blev även kontaktade av F17, Ronneby, under övningen som behövde hjälp med boroskopbesiktning av ett par RM12-motorer. Något som GKN självklart kunde bistå med. Redan dagen efter var Fredrik Svensson från underhållsverkstaden och Mikael Abrahamsson från kundstöd på plats, och kunde påbörja arbetet, vilket uppskattades mycket av F17.

Fotnot: RM12 är beteckningen på motorn som sitter i Gripen.

Bild: Fredrik Svensson och Tore Andreasson från GKN inspekterar motorn
Foto: John Lidman, F7