Nyheter

S och MP: tågproblemen i Skåne behöver ha högsta prioritet

Under de senaste veckorna har över 100 000 skånska resenärer drabbats av omfattande förseningar. I maj betalades 1,7 miljoner kronor ut i förseningsavgifter till skånska resenärer, en kraftig ökning i jämförelse med årets fyra första månader då summan för utbetalning var mindre än hälften.

Under måndagen bjöd därför Socialdemokraterna och Miljöpartiet in Trafikverket till kollektivtrafiknämndens sammanträde för dialog om den fortsatta utvecklingen.

– Vi har krävt att tågproblematiken i Skåne ges högsta prioritet. Situationen för skånska resenärer är ohållbar som det ser ut nu. Det krävs krafttag för ett förbättrat underhåll och att man snabbar på utbyggnaden av kapaciteten i Skåne. Därför behöver vi ha en tät dialog med Trafikverket utifrån de ökade förutsättningar vi har fått från regeringen för att lösa problematiken så snart det bara går. Trafikverket har i dag meddelat att de har de resurser som krävs, men utmaningen ligger i att hitta rätt arbetskraft, säger Stefan Svalö (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Efter decennier med eftersatt underhåll och för lite investeringar i järnvägsinfrastrukturen är situationen i Skåne ohållbar. Vi vet vad som behövs göras. Investera i utbyggnad av befintliga och nya banor samt mycket större underhåll med noggrannare planering. Det går inte längre att lappa och laga, säger Nicklas Ljungström (MP) 1:e vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.