Nyheter

Nya möjligheter till tågpendling i Jämtland

En ny hållplats på Mittbanan i Nälden underlättar för en ökad tågpendling. Ett ökat kollektivt resande bidrar till en bättre miljö men också till utveckling och service oavsett var man bor.

Trafikverket inleder nu arbetet med en järnvägsplan för att persontåg ska kunna stanna i Nälden. Planen beskriver bland annat vad som ska göras, hur en plattform ska utformas, var gång- och cykelvägar ska placeras och vilka markanspråk som krävs.

– Arbetet med planen har just inletts och nu kommer vi att bjuda in närboende till ett möte den 14 juni, säger Peter Renlund, projektledare, Trafikverket. Då kommer vi att ha öppet hus för att berätta om planerna och få synpunkter och förslag på utformningen.

Till hösten börjar arbetet med samråd, utställning, granskning och godkännande. Målet är att järnvägsplanen ska vara färdig senast i december 2019. Samtidigt ser Krokoms kommun över detaljplanen i området.

– Det här är av stor vikt för en ökad arbetspendling på den redan viktiga Mittbanan och självklart också av största vikt för både de som bor i Nälden och de som arbetar där, säger Mikael Edström, planarkitekt, Krokoms kommun.

Det finns ännu inga medel avsatta för att kunna sätta spaden i marken om planen vinner laga kraft.

Tågstopp Nälden är en del i projekt Mittstråket som delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Målet är att förbättra trafiksituationen mellan Sundsvall och Trondheim, genom kortare restider, förbättrad trafiksäkerhet och ökad funktionalitet. Projektet är ett unikt samverkansprojekt över kommun- och länsgränser.

I dagsläget är medel avsatta endast för arbetet med själva järnvägsplanen och detaljplanearbetet.