Nyheter

Logicenters bygger ständigt nytt och är störst i Norden på logistik

Logicenters är störst i Norden på egenutvecklade logistikanläggningar. Nyligen har företaget färdigställt två stora byggnader, en i Kungsängen och en i Nykvarn, båda i Stockholms län. Totalt omfattar beståndet 1,4 miljoner kvadratmeter.

 – Vi har byggt ett 70-tal anläggningar i Norden vid det här laget och vi har ett 100-tal kunder som hyr av oss på sammanlagt 1,4 miljoner kvadratmeter. Vår ambition är att fortsätta utveckla vår idé och den främsta begränsningen är tillgången på mark i intressanta lägen, säger Matthias Kettelhoit, chef för NREP Logicenters.

En del av NREP

I Kungsängen i Brunna, Upplands-Bro i Uppland, är mode- och e-handelsföretaget Zalando hyresgäst med ett nordiskt klädlager. Total byggnadsyta är 31.000 kvm, varav 29.250 på bottenplatta och resten i entresolplan.

I Nykvarn i Södermanland är det Aditro Logistics som hyr och där är ytan 25.200 kvm, 18.000 kvm bottenplatta och 7.200 i entresol.

Logicenters är del av NREP, som förutom att äga och utveckla moderna logistikanläggningar, även är aktiva inom bostäder och handelsfastigheter. Logicenters bygger sina logistikanläggningar i huvudsak enligt samma väl beprövade koncept. Stommen utförs av stål med fackverkstakstolar och pelare med en fri höjd i lagerdelen om 11,7 meter.

Antalet portar anpassas efter hyresgästens önskemål och tillsammans med hyresgästen utformar man kontorsdelarna, vilka håller en mycket hög standard. I lagerdelen byggs stora ljusinsläpp i fasad för att ge dagsljus och på så sätt främja personalens välbefinnande. Byggnaderna är GreenBuilding-klassade, vilket innebär att energiförbrukningen ligger väl under de krav som ställs enligt svenska byggregler.

– Hela vår strategi är att bygga en ganska generisk produkt som utvecklas för marknaden, säger Matthias Kettelhoit.

Internationella investerare

Logicenters finns i Sverige, Danmark, Norge, Finland. Företaget ägs av NREP (Nordic Real Estate Partner) som grundades 2005. Ytterst är ägarna internationella institutionella investerare. Fastigheterna ägs av fonder som förvaltas av NREP.

Bland Logicenters hyresgäster märks företag som Aditro, Bring, DHL, DSV, Itella och PostNord.

–Vi planerar att växa rejält. Våra ägare gillar det vi gör och vi är kapitalstarka nog för att möta den stora efterfrågan som finns, berättar Matthias Kettelhoit. Men mark är den trånga sektorn.

Företaget finns på många orter i Sverige, men med viss koncentration till Borås och Jönköping. I Norge är Oslo viktigast och i Danmark är Köpenhamn stort.

FAKTA:

Nybyggnad av lager i Kungsängen, Örnäs

Byggherre: NREP Nordic Strategies Fund II

Nybyggnad av lager i Nykvarn, Färgkritan Mörby

Byggherre: NREP Nordic Strategies Fund I