Nyheter

Stockholms handelskammare: Stockholms kollektivtrafik problem för turistnäringen

Stockholm växer snabbt som attraktiv turiststad.  År 2017 slogs rekord med för första gången 14 miljoner gästnätter!

Men det skulle ha kunnat vara ännu fler. Problemet är kollektivtrafiken, konstaterar Stockholms Handelskammare i en färsk rapport.

– Under högsäsong är bussar, båtar och spårvagnar överfulla och det är svårt att få plats. Det börjar man märka redan nu när säsongen har dragit igång.

Det sade Lotta Andersson, ansvarig för besöksnäringsfrågor, när hon vid ett lunchseminarium på tisdagen presenterade rapporten ”Besökarna – Nöjespendlingen måste bli bättre” på handelskammarens kontor i centrala Stockholm.

Bristerna i Stockholms kollektivtrafik för besökande turister, och även för nöjesresande stockholmare, som handelskammaren pekar på utgår från fyra attraktiva och välbesökta besöksmål och platser i Stockholm.

Konsthallen Artipelag på Värmdö, Tallink Silja i Värtahamnen, Djurgården och utställningslokalen för modern konst i Frihamnen, Magasin 9.

– Gemensamt för alla är att de skulle kunna utvecklas ännu mer med stöd av bättre kollektivtrafik, fortsatte Lotta Andersson.

Tätare turtrafik, förlängda busslinjer med fler hållplatser, utbyggd vattenburen kollektivtrafik och effektivare biljethantering. Alltsammans  exempel på i rapporten återkommande förslag till förbättringar.

– Det är ett Moment 22 att hälften av alla i kön till Djurgårdsfärjans biljettkassa redan har biljett.

Det påtalade exempelvis Karin Olsson Trollmo, talesperson för Stockholms turistguider. En av flera från stadens besöksnäringar och turistattraktioner som deltog i den efterföljande diskussionen på Stockholms Handelskammare.