Nyheter

Com Hem slår världsrekord i internetanslutning

Under helgens DreamHack Summer i Jönköping levererar Com Hem en internetanslutning på 1,6 Terabit per sekund, vilket troligtvis är den snabbaste internetanslutning som någonsin har uppmätts och använts av en större grupp människor. Com Hem har även lämnat in dokumentation till Guiness World of Records för att få rekordet godkänt.

Com Hem har kopplat upp DreamHack Summer med världens snabbaste internetanslutning på 1,6 Tbit/sekund, genom att ansluta direkt in i det transportnät som också används för att leverera bredband till Com Hems 700 000 bredbandskunder.

Tekniken som används kallas för DWDM och uppkopplingen dras 30 mil mellan Stockholm och Jönköping, vilket med största sannolikhet är första gången en så snabb hastighet mätts upp på ett längre avstånd för denna typ av evenemang.

– Att vi slår världsrekord och kan leverera världens snabbaste internetanslutning är en milstolpe i Com Hems historia och är möjligt tack vare vårt moderna nätverk och våra fantastiska medarbetare. Det är viktigt att en stor bredbandsleverantör som Com Hem har ett stabilt, snabbt och flexibelt nätverk som har mer kapacitet att ge våra kunder när de efterfrågar det. Idag har vi bevisat att vi har det, säger Thomas Helbo, Teknisk Direktör på Com Hem.

– Det är fantastiskt roligt att få vara med om att slå det här världsrekordet och att Com Hem väljer att göra det med oss på DreamHack Summer. Våra besökare och deltagare är extremt kräsna när det kommer till uppkopplingen och vill att allt ska fungera problemfritt. Det känns toppen att låta dem uppleva världens snabbaste internetuppkoppling. Vi älskar att sätta rekord och ser fram emot att fortsätta vårt partnerskap med Com Hem där vi tillsammans levererar starka upplevelser och den bästa uppkopplingen till våra deltagare, säger Marcus Lindmark, VD på DreamHack.

1,6 Terabit per sekund i hastighet motsvarar 16 000 stycken 100 Mbit/s uppkopplingar – den vanligaste bredbandstjänsten som Com Hem levererar till svenska hushåll. Den hastigheten motsvarar att över 5 miljoner människor streamar Spotify på högsta kvalitet samtidigt eller att 230 000 människor tittar på Netflix i HD samtidigt och med den hastigheten skulle det dessutom ta mindre än en sekund att ladda ned tio kopior av Fortnite på sin PC.