Nyheter

Kolfiber spelar en viktig roll i utvecklingen av Polestar 1

En av de viktigaste faktorerna vid skapandet av den responsiva och följsamma körupplevelsen i nya Polestar 1 är den omfattande användningen av CFRP, kolfiberarmerad polymer. Genom att använda det högteknologiska och lätta materialet i de flesta av bilens viktigaste karossdelar har bilens totalvikt kunnat sänkas med 230 kg, vilket gör kolfiberarmerad polymer till en av de viktigaste bidragande orsakerna till de dynamiska vägegenskaperna hos Polestar 1.

Polestar 1:s kolfiberkaross är första gången som Volvo Car Group använder sig av kolfiber i konstruktionen – ett exempel på hur Polestar med sin spjutspetsteknik visar vägen för koncernen. Polestar Production Centre, som just nu byggs och där produktionen beräknas vara igång i full skala i mitten av 2019, utrustas specifikt för att hantera den komplexa karaktären hos komponenter tillverkade av kolfiber.

Komponenter i kolfiber har använts i stor utsträckning i bilen, inklusive motorhuven, bagageluckan, sidopanelerna, dörrarna och hela takkonstruktionen.

– ”Trollsländan” tillverkas också i CFRP, säger Christian Samson, chef för Product Creation på Polestar.

Den trollsländeformade komponenten spelar en avgörande roll i skapandet av Polestar 1:s reaktiva dynamik – den förbättrar vridstyvheten radikalt vid en av de kritiska punkterna i karossen, mellan mitten av golvet och bakpartiet.

– När du kombinerar denna förstärka ram med den superstarka karossen och takkonstruktionen får du ett vridstyvt och kommunikativt chassi som översätter förarens kommandon till suveräna köregenskaper, fortsätter Christian Samson.

Det finns även mycket stora designfördelar. Kolfibertaket är inte bara tunnare och starkare än motsvarande konstruktion i stål, utan möjliggör även en mycket lägre taklinje, vilket i sin tur ger en elegant och slank profil. En glaspanel sträcker sig längs takets hela längd och bredd och har integrerats med minsta möjliga påverkan från karossdelar på insidan för enastående panoramautsikt.

Thomas Ingenlath, vd för Polestar, avslutar:

– Kolfiber är avgörande för att vi ska kunna förverkliga våra mål när det gäller design, konstruktion och prestanda hos Polestar 1. Resultatet är en vackert och högteknologiskt paket som med sin eleganta och låga siluett är troget den ursprungliga designen. Bilen är lika snygg att se på som den är att köra!