Nyheter

Stora satsningar på Västsverige i Nationell plan

Regeringen har nyligen lanserat sin nationella plan för infrastrukturen 2018-2029. Planen innebär flera stora investeringar inom Västsverige. Det som stack ut var bland annat en fortsatt satsning på höghastighetsjärnvägen mellan Göteborg och Borås och en muddring av Göteborgs Hamn.

– Den 31 maj antog regeringen den nationella planen, en plan som kommer att ha stor betydelse för medborgarna och näringslivet i Västsverige med effektivare transporter, säger Jörgen Einarsson, nytillträdd regional direktör i Väst. En viktig del av planen är upprustningen av Västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm samt de regionala banorna. Göteborg-Borås är ett annat spännande projekt som ingår i planen. Även på vägsidan görs stora satsningar med trafiksäkerhetsåtgärder för bland annat E20 och E45. Inom sjöfart har vi en farledsfördjupning av Göteborgs Hamn samt nya slussar i Trollhättan, säger Jörgen Einarsson.

Stora resurser satsas nu för att öka kapacitet och punktlighet inom järnvägen, vilket ger en mer robust och tillförlitlig trafikmiljö. I ett kortare perspektiv kommer det leda till en del störningar, då många arbeten planeras in i en redan hårt belastad järnväg, men långsiktigt kommer det gynna dem som reser med tåg.

Exempel på projekt:

Göteborg-Borås
Den nya dubbelspåriga höghastighetsjärnvägen förbättrar kommunikationerna till Landvetter flygplats och knyter Västsveriges största städer närmare varandra. 

Göteborgs hamn
Göteborgs hamn är Nordens största hamn. För att kunna fortsätta att vara en del av de allt större containerfartygens globala rutt behöver man muddra hamninloppet.

Upprustning av järnväg
Stora resurser för att rusta upp Västra stambanan, samt större underhållsarbeten av bland annat Älvsborgsbanan, Viskadalsbanan, Kinnekullebanan och Fryksdalsbanan.

Varbergstunneln 
Ett dubbelspår i en tunnel innebär bättre pendlingsmöjligheter, en säkrare stad och bättre förutsättningar för stadsutveckling.

Flera åtgärder för ökad trafiksäkerhet 
Bland annat utbyggnad av ytterligare två etapper på E45 till mötesseparering. På järnvägssidan avsätts medel för att alla regioner ska kunna arbeta med ökad trafiksäkerhet i plankorsningar.

Nya slussar i Trollhättan 
En nödvändighet om man i framtiden ska kunna använda sjötransporter för Värmlands industri.