Nyheter

SVFV: Nya föreskrifter innebär att miljontals kronor har kastats i sjön

Nu ändrar Arbetsmiljöverket ännu en gång föreskrifterna om kemiska arbetsmiljörisker, AFS 2011:19. Ändringarna träder i kraft 21 augusti 2018.

– Under elva månader har det varit tvingande att bland annat märka upp tryckluftsledningar och en brist innebar dessutom sanktionsavgift, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening, som är Nordens största fordonsbranschförening.

– Vi har 2 300 verkstäder i vår förening där varje verkstad har lagt ned tusentals kronor på för att uppfylla kraven från Arbetsmiljöverket. Självklart ska vi uppfylla de lagkrav som ställs på branschen och stegvis kommer verkstäder få revision så vi kan vara säkra på att vi uppfyller alla krav.

– När nu Arbetsmiljöverket ändrar på föreskrifter och sänker kraven eller tar bort dem är alla miljoner som branschen har lagt ned mer eller mindre bortkastade, och det stör mig. Det betyder att alla dessa kostnader som våra medlemmar har fått betala i förlängningen nu tydligen har varit onödiga enligt Arbetsmiljöverket. Det här är väldigt irriterande för oss i branschen, säger Bo Ericsson.