Nyheter

Skolverket och motorbranschen samverkar om yrkesprov

Lackerarnas yrkesnämnd, LYN, kommer att vara en del av Skolverkets försöksverksamhet för att utveckla yrkesprov inom fordonslackering under en femårsperiod med start hösten 2018.

Detta kommer att bidra till att stärka kvaliteten på lackeringsutbildningen inom fordons- och transportprogrammen och öka anställningsbarheten i en bransch som är i stort behov av personal.

LYN har arbetat med yrkesprov under fyra års tid och det hårda arbetet har uppmärksammats av Skolverket, som i dagarna gav ett positivt besked till en försöksverksamhet för yrkesprov inom lackeringsutbildningen på fordons- och transportprogrammet.

– Det är ett mycket glädjande besked som vi har fått från Skolverket och försöksverksamheten innebär att vi nu kan få fortsätta det viktiga arbetet med samverkan mellan bransch och skola tillsammans med Skolverket, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Branschen är i stort behov fordonslackerare och behöver fler som söker sig till lackeringsutbildningen på fordons- och transportprogrammet. Yrkesprovet är ett viktigt verktyg i arbetet att höja kvaliteten på fordons- och transportprogrammets lackeringsutbildning genom att tydliggöra branschens krav och standarder som ligger till grund för elevernas anställningsbarhet och hantverksskicklighet. Redan idag finns en branschskola med riksintag i Falun, där elever från hela landet erbjuds kurser inom lackering med yrkesprov som en examen på yrkesutbildningen.

– Det finns ett tydligt samband mellan stärkt kvalitet på gymnasieskolans fordons- och transportprogram och på att kunna möta branschens stora efterfrågan på kompetens. Genom insatser som yrkesprovet kan vi få relevanta och kvalitativa utbildningar som attraherar fler elever, avslutar Caj Luoma.

Fakta:
Skolverket har beviljat Lackerarnas yrkesnämnds, LYN, ansökan om att få medverka i en försöksverksamhet med yrkesprov inom fordonslackering med start hösten 2018.

Medverkan i försöksverksamheten innebär att i samarbete med yrkeslärare ta fram och pröva yrkesprov inom de ramar som anges för försöksverksamheten samt att medverka i Skolverkets utvärdering av yrkesprov.

Sedan år 2014 har LYN arrangerat yrkesprov för fordonslackerare i syfte att tydliggöra branschkrav. Detta ökar anställningsbarheten och hantverksskickligheten bland lackerare.

Praktiska yrkesprov är ett verktyg för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden i en bransch som har ett stort rekryteringsbehov.