Nyheter

Volkswagens unika elbil gästar Almedalen

Eldriven, uppkopplad och fullmatad med finesser som siktar mot framtiden − under politikerveckan i Almedalen, 2-6 juli, visar Volkswagen upp konceptbilen BUDD-e.

BUDD-e har väckt stor uppmärksamhet sedan den presenterades i Las Vegas 2016. Nu kommer den till Sverige för första gången. Volkswagen visar bilen under dagarna 2-6 juli i sin Electric Lounge, som ligger centralt på Hansaplatsen mitt emot Almedalsparken i Visby.

− Det är väldigt roligt att vi lyckats få denna unika bil till Almedalen. Genom den vill vi visa besökarna hur omfattande och långtgående våra elbilsplaner är och hur tekniken kommer att förändra vårt sätt att resa med bil. BUDD-e har goda möjligheter att bli en riktig snackis, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.

BUDD-e är en modern tolkning av den första VW-bussen − en Volkswagen som utstrålar varumärkets historia, samtidigt som siktet är inriktat på den närmaste framtiden.

Det elektriska drivsystem ger en räckvidd på upp till 533 kilometer och fyrhjulsdriften har en total effekt på 317 hk. På BUDD-e är batterierna placerade i golvet, vilket ger möjlighet för en helt ny design av interiören. Batteriet kan laddas till 80 procents kapacitet på bara 30 minuter.

BUDD-e erbjuder inte bara körning med eldrift på långa sträckor utan är också en del av Internet och nyckeln till en digital värld av tjänster och infotainment. Man kommer bland annat att kunna få tillgång till sitt hem och sin arbetsplats från bilen.

Pek- och geststyrning ersätter reglage, knappar och handtag och individuella bildskärmar blandas in i stora infotainmentskärmar. Dessutom har analoga speglar ersatts av digitala skärmar. Dessa nya, interaktiva infotainment- och driftsystem gör bilresan till en interaktiv upplevelse.

BUDD-e är den allra första konceptbilen som baseras på Volkswagens nya plattform för helt eldrivna bilar; Modular Electric Drive Kit (MEB). Därefter har ytterligare fyra konceptbilar ur den så kallade I.D.-familjen presenterats. Dessa kommer att marknadslanseras med start år 2020 och blir startskottet för en stor elbilsoffensiv. Volkswagen-koncernens målsättning är att år 2025 ha lanserat 30 nya elbilar som kommer att stå för cirka 25 procent av koncernens försäljning.

Under Almedalsveckan arrangerar också Volkswagen tillsammans med sina systermärken Skoda och SEAT sex seminarier på temat framtidens mobilitet med dess utmaningar och möjligheter. Alla seminarier hålls vid Hansaplatsen, Donnersgatan 6 i Visby.

Hela seminarieprogrammet finns här: http://almedalen.vwgroup.se