Nyheter

Johan Kristoffersson vill nå nya himmelska höjder i Höljes

I början av juli förra året svävade Johan Kristoffersson rakt upp i Höljes-himlen. Den dystra sviten på hemmabanan var bruten och den blivande världsmästaren fick kliva högst upp på pallen inför sina fans.

– Segern på hemmabanan var ett av de mest fantastiska ögonblicken i min karriär och jag vill gärna upprepa det den här veckan, säger Kristoffersson inför den magiska helgen.

PSRX Volkswagen Swedens världsmästare har rallycrossfans runtom i hela världen, men i nordvärmländska Höljes samlas de i mängder som ingen annanstans.

– Att få tävla inför så många fans är helt otroligt. När man ser alla flaggor överallt går stämningen rakt genom taket. Jag älskar det.

Kärleken är besvarad. Få förare kan som Johan Kristoffersson bemästra världens kanske häftigaste rallycrossbana och förra året visade Arvika-sonen det med eftertryck som helgens store dominant och slutsegrare. Nu kommer han från en helg i Hell där allting stämde med segrar i alla kvalomgångar samt semifinal och final.

– Wow! Ärligt talat vet jag inte hur jag ska kunna toppa det. Norge var helt perfekt; allt föll på plats.

Efter superhelgen på Lånke-banan har Kristoffersson 31 poängs ledning i VM-tabellen. Med fyra segrar på fem deltävlingar har han skaffat sig ett drömläge att försvara världsmästartiteln.

– Min Volkswagen Polo R Supercar var helt fantastisk. Teamet har jobbat stenhårt och jag är så tacksam och glad för det. Vi gjorde en del tester före Hell och allting stämde.

Men det slutar inte där. Finputsen fortsätter på ett redan lyckat koncept för PSRX Volkswagen Sweden.

– Petter och jag tror att det finns mer att få ut av bilen. Och det kommer att behövas för konkurrenterna närmar sig.

Stallkompisen och teamägaren Petter Solberg jagar sin första seger för säsongen, på en bana han älskar.

Det jag verkligen tycker om är att man kan använda kerbsen och även krön, hopp och svackor för att få bilen att röra sig och fortsätta sladda. Det är en riktig förarbana det här.

Solberg resonerar vidare om storheten med den i rallycrossammanhang legendariska banan i anslutning till lilla byn Höljes.

– Jag tror att den är berömd för tre saker. För det första, den doserade vänstern som leder dig till en av de snabbaste partierna på hela säsongen, nerför på grus. Jag älskar det. Denna del leder dig vidare till det näst mest berömda partiet, det stora hoppet. Om man vill kan man bara flyga och flyga, men man måste också hålla koll på vad som händer runt omkring. Fokus ligger alltid på en ren landning för att kunna få en bra linje in i nästa sväng. Den tredje saken som utmärker tävlingen är publiken. Det är 45 000 människor här och de har kommit för en riktig midsommarfest. Det är verkligen “the magic weekend”, tycker Petter.

Och visst lockar det att bjuda till lite extra inför de racegalna fansen i den kokande grytan vid Klarälvens strand. PSRX Volkswagen Sweden-chefen Pernilla Solberg har också speciella känslor för hemmatävlingen.

– I Höljes är vi inte nära någon riktigt stor stad, men det gör det egentligen ännu bättre för mig. Det betyder att alla som kommer är hardcore-fans som är där för att skapa en riktig feststämning.

De egna gästerna bidrar till detta. Volkswagen Sveriges chef Sten Forsberg berättar:

– Höljes är ett evenemang som är väldigt populärt bland fansen och även i den svenska Volkswagen-organisationen. Vi kommer att ta emot ett stort antal gäster från våra återförsäljare och självklart har vi höga förväntningar, inte minst efter Johans och teamets fantastiska start på säsongen. Vi ser som vanligt fram emot en riktig toppenhelg i Värmland!