Nyheter

Volvo får stororder på elbussar från Nederländerna

Volvo Bussar har fått en order på 23 helelektriska bussar av kollektivtrafikföretaget Arriva i Nederländerna. Bussarna ska trafikera staden Leiden.

Kollektivtrafikföretaget Arriva, som är verksamt i 14 länder i Europa, är en föregångare när det gäller introduktion av alternativ drivteknik. 2011 var företaget ett av de första att beställa hybridbussar av Volvo till staden Dordrecht i Nederländerna. Nu köper Arriva 23 helelektriska bussar av Volvo. Ordern skrevs på idag vid en ceremoni i samband med segeltävlingen Volvo Ocean Race som avslutas i Haag denna vecka.

De helelektriska bussarna från Volvo har en batterikapacitet på 200 kWh och ska trafikera staden Leiden i södra Nederländerna. Bussarna ska levereras mellan Q1 och Q3 2019.

– Vi är väldigt glada att etableringen av vårt första stora system med elektriska bussar i Nederländerna sker i samarbete med Arriva, som är en pionjär när det gäller hållbar stadstrafik. Ordern är ännu ett exempel på att även mindre städer övergår till hållbara elbussystem som ett sätt att lösa problemen med luftkvalitet och buller, sa Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar.

– Det här är ett stort steg mot att göra kollektivtrafiken mer hållbar i provinsen Södra Holland. Tack vare en gemensam ambition vad gäller hållbarhet hos provinsen Södra Holland, Arriva och Volvo kan vi nu göra kollektivtrafiken i en hel stad helt utsläppsfri i ett enda steg, sa Anne Hettinga, vd Arriva i Nederländerna.

Elbussarna säljs i form av en komplett, nyckelfärdig lösning, där Volvo tar hand om allt underhåll av både fordon och batterier för en fast månatlig kostnad.

Bussarna kommer att snabbladdas med så kallad opportunity charging via fyra laddstolpar som levereras av ABB. De baseras på ett öppet gränssnitt, OppCharge, som innebär att de kan utnyttjas av elektrifierade bussar från andra tillverkare. Energiförbrukningen för Volvos elbuss är cirka 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss.

Volvos eldrivna bussar har även sålts till städer i bland annat Sverige, England, Luxemburg och Polen. Utöver helt eldrivna Volvo 7900 Electric omfattar Volvo Bussars program av elektrifierade fordon även hybridbussar och elhybridbussar (laddhybrider). Totalt har företaget sålt över 4000 elektrifierade Volvobussar globalt.

Foto: Volvo