Nyheter

Stockholm värd för världens största AI-konferens

I juli står Stockholm och Sverige värd för Federated AI Meeting (FAIM), världens största vetenskapliga event inom artificiell intelligens. För första gången samlas fem världsledande konferenser inom AI under ett och samma tak. Konferenserna äger rum på Stockholmsmässan den 10 till 19 juli och samlar fler än 5 000 internationella experter, forskare och tekniker.

I snart 50 år har världens främsta vetenskapliga konferens inom artificiell intelligens (AI): the International Joint Conference of Artificial Intelligence (IJCAI) hållits årligen i olika städer runt om i världen. Konferensen har genomförts i Stockholm en gång tidigare. När Svenska AI-Sällskapet med stöd av Visit Stockholm ansökte om och fick värdskapet för andra gången tog arbetet fart. Planen var att skapa ett stort AI event där flera av de ledande vetenskapliga konferenserna inom området skulle samlas i Stockholm. Resultatet blev Federated AI Meeting (FAIM) – världens största vetenskapliga event inom AI. Konferenserna äger rum på Stockholmsmässan den 10 till 19 juli och lockar fler än 5 000 internationella experter, forskare och tekniker inom artificiell intelligens.

– Det är unikt att samla så många av världens ledande AI-forskare på ett ställe för att presentera de senaste forskningsframstegen. Att lyckas få till det i Sverige visar att vi är väl respekterade i forskningsvärlden och det är en fantastisk möjlighet att visa upp oss, säger docent Fredrik Heintz från Linköpings universitet och ordförande i Svenska AI-Sällskapet.

De mest framstående forskarna och teknikerna inom AI och maskininlärning kommer att finnas på Stockholmsmässan för att presentera de senaste forskningsresultaten inom området. Samtidigt pågår också en stor utställning där världens stora industriföretag såsom Ericsson, IBM, Alibaba, Tieto, Adobe, Recorded Future, Microsoft med flera visar upp den senaste teknologin. I samband med FAIM kommer också World Computer Chess Championships att genomföras.

– När kongressen genomförs i Stockholm har många fler forskare, studenter och doktorander i Sverige möjlighet att delta på konferensen och visa upp sin egen forskning. Det är verkligen en fjäder i hatten för Stockholm att så många framstående forskare inom AI samlas här. Det innebär stort fokus på destinationen och den forskning som sker i Sverige,säger Karin Mäntymäki, Director Sales & Operations, Visit Stockholm.

Federated AI Meeting går av stapeln 10 till 19 juli på Stockholmsmässan. För värdskapet står Svenska AI-Sällskapet. FAIM, som arrangeras för första gången, är det största vetenskapliga eventet inom artificiell intelligens och består av totalt fem internationella konferenser: The International Joint Conference of Artificial Intelligence (IJCAI) som i år samkörs med the European Conference on Artificial Intelligence (ECAI), The International Conference on Machine Learning (ICML), The International Conference on Autonomous Agents and Multi-Agent Systems (AAMAS) och The International Conference on Case-Based Reasoning (ICCBR).