Nyheter

Anslutning är nyckeln till morgondagens logistik

Våra ekonomier och våra liv är beroende av effektiv varuförflyttning. rörelse som grundas av komplexa transport- och logistikkedjor. Men samtidigt som man levererar varor från tillverkare till slutanvändare är transport- och logistiksystemen under ökat tryck för att ge större effektivitet, mer hållbarhet och förbättrad kostnadseffektivitet.

Ett antal initiativ från ERTICO – ITS Europe tar upp dessa utmaningar och skapar morgondagens transport- och logistiksystem.

Transport och logistik står inför samma utmaningar som andra sektorer – behovet av att öka effektiviteten, förbättra hållbarheten och sänka kostnaderna. För transport och logistik förstärks emellertid det ytterligare behovet av att erbjuda en bättre kundservice mot bakgrund av ökande kundförväntningar och för att säkerställa överensstämmelse med allt strängare regler.

Ett av de största transportproblemen globalt är trängsel, särskilt på vägarna. Congestion kostar Europa cirka 1% av sin BNP varje år och orsakar en stor mängd koldioxidutsläpp. En annan utmaning är digitaliseringsprocessen för transportnät och infrastruktur. Om det är fullt genomfört kan detta bättre integrera väg-, järnvägs-, luft- och vattenburna resor till en sömlös logistikkedja över hela Europa.

Hållbarheten i stadslogistik är en utmaning för snabbt växande städer världen över. Delning är en stor historia för logistik – från Uber-stil tillvägagångssätt till sista mil leverans, till mer formella joint ventures och partnerskap på företagsnivå. Hela sektorn omdefinierar samarbetet genom förändring, men hindras fortfarande av inkonsekvenser i allt från leveransstorlekar till processer och IT-system. Stora e-handelsspelare samt olika nystartade företag ser senaste milens tjänster som en nyckeldifferentiator från sina konkurrenter. Tjänsterna konkurrerar för trafikleder och parkeringsplatser samt är utsatta för andra störningar, som trafikolyckor, trafikstockningar eller väder.

Tjänsterna behöver en aktiv datautbyte och en öppen plattform för att vara värd för lämpliga data.

– Nya digitaliserade innovationer och tjänster kommer att kräva samarbete, eftersom ingen kan göra det ensam, säger Mika Rytkonen VD bakom datastyrd lösning och spårning.

– Nya innovationer, som spårning, automatiserade fordon eller aktiv trafikhantering, kommer in på marknaden och alla drivs av data. ERTICO med sina innovativa plattformar kommer att spela en nyckelroll i drivsektorns samarbete för att göra transporten smartare. En av dessa plattformar är ERTICOs TM 2.0 som förbättrar logistiska effektiviteter genom att ge bättre inblick i överbelastade leveransområden som räls och hamnar.

Nyckeln till att möta dessa skrämmande utmaningar kommer också att vara att förbättra det sätt som element i frakt- och logistikkedjan kommunicerar med varandra och utbyta data. Detta gäller särskilt för högbelastade nav som portar. ERTICO, ett offentligt-privat partnerskap som utvecklar, främjar och distribuerar intelligenta transportsystem och tjänster (ITS), förstår den centrala betydelsen av att förbättra driftskompatibiliteten och anslutningen när det gäller att optimera lastflöden och effektivisera förvaltningskedjan.

ERTICO har satt sig som mål att uppnå helt digital, driftskompatibel och automatiserad frakt- och logistikverksamhet i Europa år 2025 och sömlös logistik och godstransport år 2030. Med detta mål i åtanke har partnerskapet nyligen meddelat sin avsikt att utveckla det nya LogistiX-navet för en pålitlig datautbyte i supply chain och logistik.

Dr. Johanna Tzanidaki, innovations- och distributionschef på ERTICO, sa:

– LogistiX-navet kommer att vara ett kunskaps- och företagsinkubationscentrum som hjälper företag att bli mer konkurrenskraftiga när det gäller logistik och leverantörskedja med digital teknik. Genom att erbjuda en katalog över ledande idéer, lösningar, nätverk och överensstämmelsetestning kommer det att möjliggöra optimering av den internationella end-to-end datasynligheten i försörjningskedjan. LogistiX-navet kommer formellt att lanseras vid ITS-kongressen i Köpenhamn i september 2018 .

Utnyttja state-of-the-art
För att uppnå helt digitala och driftskompatibla frakt- och logistikkedjor kommer det att vara nödvändigt att utnyttja avancerad teknik och lösningar, till exempel autonom rörlighet och obemannade flygbilar (droner). Men den största inverkan på detta område kommer utan tvekan att vara att utnyttja synergier mellan IKT-lösningar, såsom 5G, IoT, end-to-end-synlighetsnät och blockchain.

Anknytning till IKT-plattformen är en viktig faktor för ERTICO: s AEOLIX-projekt. Projektet utvecklar ett digitalt ekosystem för att bättre hantera, planera och synkronisera gods- och logistikverksamheten i hela Europa. AEIXIX kommer att förbättra den totala konkurrenskraften för godstransporterna i försörjningskedjan genom att möjliggöra lågkomplexitet och låga kostnader för lokala IKT-plattformar och system. Det kommer också att övervinna fragmentering av datautbyte och säkerställa skalbarhet, driftskompatibilitet och synlighet över hela försörjningskedjan. Den resulterande automatiseringen av dataflödet mellan intressenter inom logistikkedjan kommer att göra hanteringen av sina relationer mer flexibel och stödja ett förbättrat arbetsflöde över företag.

Den förbättrade anslutningsförmågan som projektet kommer att leverera möjliggör en skalbar, pålitlig och säker utbyte av information. Detta kommer i sin tur att förbättra den totala konkurrenskraften för godstransporter i försörjningskedjan och göra den mer miljövänlig, ekonomiskt och socialt hållbar. Förbättrad anslutning kommer också att stödja kooperativa ITS-lösningar, vilket också kommer att förbättra logistikverksamheten genom att generera trafikinformation i realtid, vilket möjliggör bättre spårning och spårning av varor.

Delta i samtalet
Effektivitet inom godstransporter är ett av de viktigaste ämnena som kommer att diskuteras vid årets världskongress för intelligenta transportsystem, som kommer att äga rum i Köpenhamn den 17-21 september 2018.

Bara några av de relevanta sessionerna om detta ämne är:

• ES08 Effektivitet inom godstransport

• SIS80 Across Pavement – Smart Fraktleverans för de sista mätarna

• ES03 Essentials för att utveckla en Smart City

• Framtidens SIS70-port för automatisering

• SIS87 Säkerställa ett nätverk för utbyte av logistikdata