Nyheter

Lund bäst i Sverige på hållbara transporter för tredje året i rad

För tredje året i rad vinner Lunds kommun SHIFT kommunrankning för hållbara transporter. Priset delas ut på ett av Trivectors seminarier i Almedalen idag. Samtidigt får Uppsala kommun ett hedersomnämnande för sitt arbete med att förbättra förutsättningarna för cykeltrafik.

Lund får höga poäng inom ett stort antal områden inom hållbara transporter. De har tagit strategiska beslut om åtgärder som bidrar till att nå klimatmålen till 2030 och de arbetar sedan lång tid tillbaka med hållbart resande inom ramen för trafikstrategin LundaMaTs. Under lång tid har de arbetat aktivt med Mobility Management, dvs att främja hållbara transporter och påverka bilanvändningen genom att förändra resenärers attityder och beteenden. Ansträngningarna har gett tydliga resultat. En stor andel av transporterna i Lund är hållbara, dvs görs med gång, cykel eller kollektivtrafik.

Från Lunds kommun tar kommunalrådet Emma Berginger (MP) emot priset för SHIFT2018.

– När vi nu för tredje året i rad får utmärkelsen befäster vi Lunds kommuns roll som landets ledande klimatkommun. Vi kombinerar på ett effektivt sätt tillväxt med en grön omställning och där är transportsidan avgörande. Vi fortsätter att öka våra ambitioner, Lund ska behålla ledartröjan, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Uppsala kommun får hedersomnämnande för sitt framgångsrika arbete med att förbättra förutsättningarna för cykeltrafik.

– Kommunen har satsat på att skapa snabbare, säkrare och bekvämare framkomlighet för cyklister i Uppsala. Vi har bland annat installerat cykeldetektorer vid trafiksignaler som gör att cyklister snabbare får grön ljus utan knapptryckning. Dessutom har vi storsatsat på vinterväghållning, där vi ständigt utvecklar sopsaltnings-metoden och har väderavkännings-puckar i marken som ger oss information om vilken typ av vinterväghållning som passar bäst vid olika tillfällen, säger Tove Västibacken enhetschef på Trafik och samhälle, Stadsbyggnadsförvaltningen Uppsala kommun.

Sara Bjurström, avdelningschef för Strategisk planering på stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala kommun, är på plats i Almedalen och tar emot hedersomnämnandet.

Om SHIFT kommunrankning

Konsultföretaget Trivector gör sedan 2014 en årlig mätning och rankning av hur bra Sveriges kommuner är på att arbeta med hållbara transporter. Kommunrankningen SHIFT bygger på de 45 största kommunernas enkätsvar samt på data från flera nationella databaser. Förra året vann Lund SHIFT och Linköpings kommun fick hedersomnämnande för sitt arbete med Vallastaden.

Bäst i Sverige på hållbara transporter 2018, tio i topp (poängen är avrundad).

1 Lund, 232 p

2 Örebro, 215 p

3 Malmö, 212 p

4 Umeå, 209 p

5 Göteborg, 206 p

6 Västerås, 205 p

7 Helsingborg, 203 p

8 Uppsala, 198 p

9 Eskilstuna, 196 p

10 Karlstad, 195 p