Nyheter

Rätt typ av däck ökar räckvidden för elbilar

En elbil eller laddhybrid är ett bra val för bilister som sätter värde på ekonomi och miljövänlighet. Rätt val av däck ökar elbilens räckvidd och ökar säkerheten. Väl underhållna däck erbjuder prestanda och säkerhet för varje mil som elbilen rullar.

Högpresterande elbilar har exakta styregenskaper och accelererar fort. Därför bör du välja däck som motsvarar dessa egenskaper. Elmotorer kräver mindre underhåll än förbränningsmotorer och rätt val av däck minskar ytterligare behovet av servicestopp. Det innebär dock inte att du helt kan glömma däcken. Du bör regelbundet kontrollera deras skick för att upptäcka eventuellt ojämnt slitage eller stick- och skärskador.

– Jämfört med en förbränningsmotor så levererar en elmotor sitt maximala vridmoment direkt. Det gör att, beroende på din körstil, så kan drivdäcken slitas mer än normalt. Därför är det viktigt att rotera framdäcken bak och tvärtom efter 500 – 800 mils körning för att öka deras livslängd. Det här kan öka däckens livslängd med upp till 50 procent, säger Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sweden.

Vid monteringen av nya däck till en elbil är det värt att komma ihåg några tips för att maximera däckens livslängd.

– Undvik kraftiga accelerationer under de första 24 timmarna efter ett däckbyte så att monteringsfettet mellan däcket och fälgen hinner torka. På det sättet förhindras att däcket rör sig på fälgen, säger Emil Sundholm.

Lågt rullmotstånd och rätt lufttryck bra för miljön
För att öka elbilens räckvidd är det klokt att välja energieffektiva däck. Däck med lågt rullmotstånd kräver mindre energi för att rulla. Däckets bränsleeffektivitet anges i EU:s däckmärkning. Klass A-däck har det lägsta rullmotståndet och förbrukar därmed mindre energi när de rullar. Klass A-däck har även lägre miljöpåverkan än däck i andra klasser.

Rätt lufttryck är en annan sak som elbilsägare ska ha koll på. Elbilar och laddhybrider har batterier som gör att de ofta väger mer än bilar med förbränningsmotor vilket gör det ännu mer viktigt att ha rätt lufttryck.

– Däck med för lågt lufttryck ökar rullmotståndet och förbrukar mer energi än däck som har rätt lufttryck. Det påverkar även köregenskaperna, komforten och bromssträckan. Därför ska lufttrycket kontrolleras regelbundet, råder Emil Sundholm.

Även däck för elbilar ska ha bra mönsterdjup
Däck av hög kvalitet och deras bra skick är viktigt speciellt på våta vägar och vid extrema situationer.

– På våta vägar är bra mönsterdjup viktigt även på däck för elbilar. Lagen kräver ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter vilket är farligt lågt eftersom vattenplaningsegenskaperna försämras kraftigt när mönsterdjupet är lägre än 4 millimeter. Därför rekommenderar jag nya däck till din elbil när mönsterdjupet blir lägre än fyra millimeter, säger Emil Sundholm.