Nyheter

Transporterna av schaktmassor till Yxbacken skjuts upp

Alpinanläggningen Yxbacken utanför Norrköping skulle ha byggts om till nästa säsong, med schaktmassor från Kardonbanan. Det arbetet måste nu senareläggas, meddelar Trafikverket.

När Kardonbanan utanför Norrköping byggs måste 200 000 kubikmeter schaktmassor flyttas. Tack vare ett samarbete med Norrköpings Skidklubb gör massorna bara en kort resa till Yxbacken utanför Åby, där de ska användas för att ge nedfarterna en bättre jämnhet och lutning. Enligt planen skulle transporterna äga rum under sommaren 2018, och den nya skidbacken skulle vara färdig till skidsäsongen 2018/2019.

Tyvärr har planen förändrats, och merparten av transporterna måste senareläggas. Det beror på att Trafikverkets entreprenör har valt att omfördela resurser till andra delar av entreprenaden.

– Förseningen är förstås negativ för skidklubben, och vi beklagar detta. Trafikverket hade förutsatt att entreprenören skulle välja att göra arbetet i år, vilket var mest sannolikt. Att skidbacken skulle bli färdig till nästa säsong var hela tiden en ambition och avsikt från Trafikverkets sida, säger Youssef Hassib, projektledare för Kardonbanan.

De senarelagda transporterna innebär att färdigställandet av Yxbacken förskjuts. I nuläget går det inte att säga när arbetet kan vara klart.

– För Norrköpings Skidklubb är detta en tråkig nyhet. Vi hade sett fram emot att kunna erbjuda våra gäster en bättre och jämnare backe redan till denna vinter. Samtidigt förstår vi att tidplanen kan förändras i ett stort projekt som Kardonbanan, säger Anders Wihag, ordförande i Norrköpings Skidklubb.

I nuläget är det inget som tyder på att Kardonbanans färdigställande försenas. De första godstågen ska börja rulla år 2021. Projektets budget påverkas inte heller av förseningen.