Nyheter

Lurigt i bilhandeln efter bonus-malus

Bilåret 2018 blir snårigt och oförutsägbart enligt branschen. Motormännens kontroller visar att detta i synnerhet gäller för den som ska köpa ny bil.

Förutom att regelverken om de nya skatterna kan vara krångliga att sätta sig in i, har många bilhandlare ställt på flera av sina lagberbilar i trafik innan 1 juli för att undvika malus-skatten som nu trätt i kraft. Det innebär bland annat att bilköparen riskerar att gå miste om värdefull garantitid.

Redan nu, en månad senare, står många nya bilar i hallarna som är tagna i trafik strax innan 1 juli, för att sedan ha ställts av igen några dagar senare.

– När en bil ställs på för första gången börjar garantitiden ticka iväg. Problemet är att handlarna inte skriver ett ord om det här, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

Det är bilimportörernas garantiregler som gäller, och alltså inget som återförsäljaren själv styr över. Bilsäljarna hoppas ofta att kunden inte ska märka något, eller kanske bli glad över att slippa den högre skatten. Men bilköpare kan i värsta fall råka ut för höga reparationskostnader om det visar sig att garantin förfallit tidigare än vad man räknat med.

– Den som köper bil ska inte behöva fråga bilhandlaren om vad som gäller, det är tvärtom säljarens skyldighet att upplysa om en varas beskaffenhet. Har bilen inte längre full garanti måste det tydligt framgå av annons och avtal, säger Carl-Erik Stjernvall.

Om säljaren missat att informera om den kortare garantitiden, kan felavhjälpande ändå krävas genom att köpet reklameras. Detta gäller även om det först i efterhand uppstår kostnader på grund av ett fel som garantin annars hade täckt. Men det är ändå bättre att kontrollera garantin innan. Förhandla till dig en bra rabatt om du köper en bil med kortad garantitid.

När Motormännen kontrollerar ett trettiotal nya lagerbilar på Bytbil.com och Wayke.se visar det sig att mer än hälften av dem redan har ställts på av handlarna. Samtliga husbilar vi kontrollerar har också tagits i trafik men sedan ställts av igen. De slipper då malus-skatten, men värdet av full garanti är något en köpare riskerar att gå miste om.