Nyheter

Förväntad minskning av nybilsregistrerade personbilar under juli

Under juli månad 2018 nyregistrerades 13 798 personbilar, en minskning med 47,3 procent jämfört med juli månad föregående år. Den stora minskningen är en konsekvens av ett rekordhögt antal nyregistreringar i juni. Detta enligt Trafikanalys officiella månadsstatistik över nyregistrerade fordon.

Den 1 juli infördes det nya Bonus-malussystemet för nyregistrerade personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. Syftet är att öka andelen miljöanpassade fordon och bidra till att uppnå målet om en fossilfri fordonsflotta. Miljöanpassade fordon, så kallade klimatbonusbilar, med inga eller mycket låga utsläpp av koldioxid på upp till 60 g/km, premieras med en bonus med maximalt 60 000 kronor. Bilar som kan drivas med annat gasbränsle än gasol får ett fast bonusbelopp på 10 000 kronor oavsett hur stora klimatutsläpp de har. Malus innebär en förhöjd fordonsskatt under de tre första åren för bensin- och dieseldrivna fordon.

Denna första månad med det nya systemet går det att se att andelen personbilar som kan drivas med el (elhybrid och laddhybrid), etanol eller gas står för 27 procent av nyregistreringarna i juli. Denna andel låg under första halvåret på i genomsnitt 12 procent. Andelen nyregistrerade personbilar som definieras som klimatbonusbil var i juli drygt 19 procent.

De högre fordonsskatterna på nyregistrerade bensin- och dieselbilar som Bonus-malussystemet innebär gjorde att många togs i trafik före den 1 juli. Detta medförde att andelen nyregistreringar av dessa minskade med 38 respektive 75 procent under juli månad jämfört med samma månad föregående år.

Av de nyregistrerade bilarna var 12 813 av årsmodeller från 2016–2018 och 985 av äldre årsmodeller. Under månaden avregistrerades 23 723 personbilar, vilket betyder att personbilsparken sammantaget minskade med 9 925 fordon.

62 procent av bilarna registrerades av företag och organisationer, varav företag i bildetaljhandeln svarade för drygt 25 procent av den totala nyregistreringen. Av bilar registrerade på privatpersoner stod män för 66 procent och kvinnor för resterande 34 procent.

Bonus-malussystemet omfattar lätta, men inte tunga, lastbilar vilket är synbart i antalet nyregistrerade lastbilar. De totala lastbilsregistreringarna uppgick till 1 368 under juli, vilket är en minskning med 56,4 procent jämfört med juli året innan. Lätta lastbilar upp till 3,5 ton uppgick till 935, en minskning med 65,6 procent och tunga lastbilar över 3,5 ton uppgick till 433, en ökning med 1,6 procent jämfört med juli 2017.

Nyregistreringar januari–juli 2018
Hittills i år har nyregistreringar av personbilar ökat med 8,3 procent jämfört med samma period föregående år. Antalet nyregistrerade dieseldrivna personbilar är hittills i år 98 715, en minskning med 14,8 procent jämfört med samma period föregående år.

Personbilar som kan drivas med el (elhybrid och laddhybrid), etanol eller gas står för 12,6 procent av nyregistreringarna hittills i år, jämfört med 9,5 procent under samma period 2017.