Nyheter

Teslas försäljningssiffror dopade

Teslas försäljningssiffror fick en rejäl – men artificiell – skjuts av att bolaget sedan årsskiftet tillämpar ett nytt regelverk för redovisning av intäkter. Men att de högre värdena var en pappersprodukt tonades ner i bolagets senaste kvartalsrapport, skriver Market Watch.

I pressmeddelandet i samband med rapporten uppgav Tesla att intäkterna ökat med 47 procent jämfört med andra kvartalet i fjol. Men om siffrorna justerats med hänsyn till regeländringen hade ökningen bara varit 39 procent, enligt sajtens jämförelse. Även marginalerna ser något bättre ut utan justeringen.

Att bytet av redovisningsprincip får stor påverkan stod klart redan efter första kvartalet i år – delårsrapporten för den perioden innehöll en tydlig jämförelse av hur intäkterna redovisats om de gamla reglerna tillämpats. Skillnaden för till exempel intäkterna från fordonsförsäljningen var 299 miljoner dollar.

Företeelsen med är inte unik för Tesla. Den är ett resultat av att de internationella bokföringsorganen IASB och FASB sett över erkännandekriterierna för intäkter. Även andra bolag har valt att hantera den nya redovisningsprincipen, som går under namnet ASC 606, på samma sätt i sina rapporter, enligt Market Watch.