Nyheter

Ubers dödskrasch: ”Volvoteknik hade kunnat rädda kvinnan”

Uber använde egen teknik för självkörande bilar när dödskraschen i Arizona i mars i år inträffade. Enligt en branschorganisation hade Volvos teknik, om den varit påkopplad, kunnat rädda kvinnan som avled. Det här skriver di.se.

Den kvinna som avled tidigare i år i Arizona i USA efter att hon blivit påkörd av en självkörande Volvo som användes av Uber, hade kunnat räddas av Volvos teknik.

Det slår amerikanska branschorganisationen Insurance Institute for Highway Safety, som arbetar med bilsäkerhet, fast i ett nytt uttalande, rapporterar Bloomberg.

Enligt organisationen hade Volvos system, som inte användes av Uber, kunnat undvika kollisionen med kvinnan. Uber använde företagets egen teknik när olyckan inträffade som resulterade i kvinnans död i mars i år.

Enligt organisationens forskningschef, David Zuby, är Volvos system för självkörande bilar så pass bra att det hade förhindrat olyckan, som lett till att Uber skjutit upp fler tester på allmänna vägar.

Ubers teknik ska ha registrerat kvinnan, som gick över gatan via ett övergångsställe, men enligt bolaget var delar av bromstekniken för den självkörande bilen avstängd. I stället var det kvinnan bakom ratten som skulle hålla koll om en nödsituation skulle uppstå.

Men enligt polisen tittade kvinnan bakom ratten i den självkörande bilen på tv i sin mobiltelefon när den dödliga kraschen inträffade.

Källa: di.se