Nyheter

UITP-basen om framtidens kollektivtrafik

Persontrafik 2018, 22-24 oktober på Stockholmsmässan, får finbesök från Bryssel då UITP:s nye generalsekretere Mohamed Mezghani gästar mässan för att ge sin syn på framtidens kollektivtrafik.

Digitalisering, klimatanpassning och alternativa mobilitetssystem är enligt honom starka trender som påverkar kollektivtrafiken över hela världen.
– Kollektivtrafiken är städernas ryggrad. Men för att förbli det måste den ständigt utvecklas, säger Mohamed Mezghani.

Som främste representant för det internationella samarbetsorganet UITP (Union Internationale des Transports Publics), med säte i Bryssel, är Mohamed Mezghani en av Persontrafiks mest spännande gäster. Han medverkar på kolletivtrafikmässans första dag, 22 oktober, i en diskussion om utmaningar och möjligheter inom framtidens kollektivtrafik.
– Jag tänker bland annat ta upp den växande digitaliseringen och uppkomsten av nya aktörer som stör den traditionella marknaden, säger han.

Digitalisering stark trend
Just digitaliseringen ser Mohamed Mezghani som den kanske tydligaste trenden inom kollektivtrafiken just nu.
– De offentliga transportaktörerna möter digitaliseringen på alla nivåer. Det handlar om att göra verksamheten mer effektiv och tillförlitlig, men också om att förbättra tjänsterna till sina kunder. Vi ser allt fler samarbeten med start up-företag där man utvecklar mer flexibla och anpassade tjänster, och utnyttjar den potential Big Data ger.

Digitaliseringen innebär också att det blir allt viktigare för trafikföretagen att skaffa kompetenser som tidigare inte krävts inom kollektivtrafiken, påpekar han. Till exempel för att garantera cybersäkerhet.
– Men jag är övertygad om att kollektivtrafikens intressenter kommer att lyckas med detta och göra digitaliseringen till en framgångsfaktor sina affärer och sina kunder.

Nordiska marknaden attraktiv
UITP har medlemmar över hela Norden, från operatörer till myndigheter och industri. Mohamed Mezghani, UITP:s generalsekreterare sedan januari i år, bedömer den nordiska marknaden som mycket attraktiv för internationella privata operatörer.
– Norden är en av Europas ledande marknader vad gäller kvaliteten på tjänster och kundnöjdhet. Flera innovationer inom vårt område kommer från Norden, både när det gäller teknik och policyfrågor, säger han och tillägger:
– Nordiska städer profilerar sig också ofta som ”gröna städer” och kollektivtrafiken spelar en viktig roll i det avseendet.

Seminariet där Mohamed Mezghani medverkar heter ”Utmaningar och möjligheter i kollektivtrafiken” och äger rum måndag 22 oktober kl.13.30–14.30

Persontrafik 2018
När: 22-24 oktober 2018.
Var: Stockholmsmässan i Älvsjö.
Vad: Persontrafik är en av Europas absolut viktigaste mötesplatser för alla verksamma inom kollektivtrafikbranschen. En gemensam arena för kollektiva färdmedel där samverkan och samarbete är ett uppmärksammat koncept. Syftet är att erbjuda attraktiva, miljövänliga och kundanpassade lösningar med resenären i centrum.
I år förstärks det nordiska fokuset ytterligare genom att de båda konferenserna Nordiskt Lokaltrafikmöte och InformNorden samarrangeras med Persontrafik.