Nyheter

Unik fortbildning för fordonslärare under ELMIA Lastbil 2018

Fordonslärare inbjuds till en unik konferens med fortbildning och branschinformation på ELMIA i Jönköping under Lastbil 2018, torsdag 23 augusti.

– En viktig kugge med teknikspets i vårt rekryteringsprojekt, säger Benny Wallin, utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna.

Arrangörer är Verkstadsföretagarna, Sveriges Fordonsverkstäders Förening och MAN i samverkan för tunga fordons fortsatta utveckling av ny teknik och rekryterings-projektet Branschambassadörer.

I över tio år har det varit rekryteringsproblem i fordonsbranschen.

– Tyvärr faller en del tillbaka på oss själva eftersom för lite har gjorts av för få, säger Bo Ericsson, ordförande för Verkstadsföretagarna och vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF), Nordens största fordonsbranschförening.

– Verkstadsföretagarna sitter med i lokala, regionala och nationella programrådet och bistår med kunskap, säger Benny Wallin, utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna.

Uppdraget i nationella programrådet är attstärka samarbetet mellan gymnasieskolan och arbetslivet för att yrkesutbildningarna bättre ska möta arbetslivets behov. Verkstadsföretagarna har också infört Branschambassadörer som är samarbetslänken mellan verkstaden och skolan.

– Vi från branschens sida måste hjälpa, utveckla och stödja skolan med all kunskap vi har, säger Bo Ericsson.

Programpunkter i stort under konferensen 23/8:

Vilken typ av fordon har vi om tio år – el, gas, miljöbränsle, hybrider?
Vad gör branschen för att öka kvaliteten på verkstäderna?
MAN ger oss information om vilken utveckling tunga fordon har.
Vilken kompetens måste framtidens fordonslärare och tekniker ha?
Vad gör vi tillsammans för att främja ungdomars intresse för lastbilsteknik?
APL där Branschambassadörer har en viktig roll för skolans kvalitetsarbete i samverkan med företagen.