Nyheter

Bättre vägar på landsbygden – S rustar för ett starkare Sverige

En fungerande infrastruktur i hela landet är en viktig del i Socialdemokraternas landsbygdspolitik för ett starkare samhälle och för att hela Sverige ska leva. Den S-ledda regeringen har gjort flera viktiga insatser för bättre vägar i landsbygd men mer behöver göras. Därför vill Socialdemokraternas satsa ytterligare 500 miljoner årligen under nästa mandatperiod till underhåll av vägar på landsbygd.

Bilen är avgörande för mångas möjlighet att resa till arbete, ha ett fungerande familjeliv men också en frihet att ta sig till nya platser som kräver bil. Investeringar i vägnätet skapar också jobb och tillväxt här och nu genom alla de som arbetar med att rusta vägnätet till högre standar.

– Bilen är på många ställen i Sverige det enda sättet att ta sig fram. Om det ska vara möjligt att bo, leva, och arbeta i alla delar av landet måste vi ha fungerande vägar. Med en ytterligare satsning på 500 miljoner årligen under nästa mandatperiod rustar vi för ett starkare Sverige, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Socialdemokraterna vill satsa 500 miljoner kronor årligen under nästa mandatperiod, utöver den nyligen beslutade nationella planen, för att förbättra vägstandarden på vägar i landsbygd, ge fler arbetstillfällen och underlätta arbetspendling. Trafikverket ska samråda med regionala aktörer så att medlen kommer till nytta så fort som möjligt. Satsningen är tänkt att främst gå till att förbättra bärighet, beläggning och tjälsäkring.

– Den S-ledda regeringen har gjort flera riktade och framgångsrika insatser för vägunderhåll i landsbygd men mer behöver göras. Därför vill vi satsa 500 miljoner årligen under nästa mandatperiod för bättre vägar på landsbygd. Människor måste kunna ta sig till jobb och skola oavsett var man bor. Det är slut med tider av underinvesteringar. Nu bygger vi ett starkare samhälle, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).