Nyheter

Entreprenörer gjorde skillnad när skogen brann

Andreas Eriksson är en av många entreprenörer som på ett avgörande sätt bidragit till att bekämpa bränderna i Sverige i sommar.

– Jo, det gick riktigt bra. När brandkåren väl förstod vad vi kunde hjälpa till med så blev de imponerade.

Anderas Eriksson från Kvissleby utanför Sundsvall är mitt i bröllopsförberedelserna. Han ska gifta sig på lördag och har egentligen annat att tänka på.

– Vi hjälpte till vid branden i Hammarstrand i Jämtland. Den är släckt nu, kanske pågår där lite eftersläckningsarbete. Vi har dessutom fått lite regn här uppe så risken är inte lika överhängande för nya skogsbränder, berättar Andreas Eriksson.

Han och hans företag var engagerade i brandbekämpningen i knappt en vecka – dygnet runt.
Hans företag, Västbo Maskin & Trädgård, vänder sig framförallt mot lantbruket och där brukar de använda en så kallade bufferttank när man kör gödsel. Den är vattentät och rymmer väldigt mycket.

– Vi ställde ut den på den högsta punkten intill brandplatsen. Den rymmer 70 kubikmeter och tillsammans med vår lastbil som rymmer 34 kubikmeter så såg vi till att det hela tiden fanns 104 kubikmeter vatten för brandkåren att jobba med.

Trots att en brandbil bara rymmer tre kubikmeter och en brandtankbil tio kubikmeter så var brandkåren till en början lite skeptisk. De hade ju aldrig tidigare arbetat med ett liknande arrangemang. Dessutom tog det tjugo minuter var gång en brandbil skulle åka iväg och för att fyllas på men med Andreas Erikssons system gick det på några minuter.

– Vi fick nästan tränga oss på till en början. Men när de väl förstod hur de skulle använda det så blev de imponerade.

På bilden:
Lastbil och bufferttank – två ovärderliga hjälpmedel vid branden.
Foto Andreas Eriksson