Nyheter

MP: Trafikverket borde fixa pendeltågstrafiken – inte slösa tid och pengar på dött motorvägsprojekt

Trots att motorvägsprojektet Östlig förbindelse är politiskt dött så fortsätter Trafikverket att utreda vägen. Det är pengar och tid de borde ägna åt att fixa pendeltågstrafiken tycker Miljöpartiet i landstinget.

– Jag tycker Trafikverket ska fokusera på att fixa pendeltågstrafik istället för att lägga hundratals miljoner på en motorväg ingen vill betala för, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare Stockholms läns landsting.

På måndag är de flesta stockholmarna tillbaka på jobbet. De som åker pendeltåg hoppas nog att det ska fungera bättre än vad de gjort det senaste året. För resenärerna har inställda tåg och förseningar satt käppar i hjulen i deras vardag. Ska de få en pendeltågstrafik de kan lita på har Trafikverket ett stort jobb att göra. Därför är det förvånade att de fortsätter lägga tid och pengar på att utreda motorvägsprojektet Östlig förbindelse.

– Det är upprörande och märkligt att de fortsätter göra en utredning som det inte finns politiskt stöd för och som det inte finns en färdig tanke för hur den ska finansieras. Samtidigt som resenärerna behöver pendeltåg de kan lita på kastar Trafikverket nästan 220 miljoner i sjön på motorvägsprojektet, säger Tomas Eriksson (MP)

Miljöpartiet kommer alltid att prioritera en pålitlig kollektivtrafik före dyra motorvägar. Enligt Trafikverkets egen utredning skulle en Östlig förbindelse öka bilismen i Stockholm med hela 700 000 fordonskilometer, vilket motsvarar 70 000 fler bilar som kör en mil om dagen. Denna utveckling skulle vara förödande för klimatet.

– När vi vet att biltrafiken i Stockholm måste minska med 30 procent måste vi fokusera på mer och pålitlig kollektivtrafik. Vi måste kunna se framtiden i ögonen, säger Tomas Eriksson.