Nyheter

Utbyggnaden av Norrköpings hamn fortsätter

Den planerade utbyggnaden av Norrköpings hamn är viktig för regionens näringsliv, och möjligheterna till effektiva och hållbara transporter. Nu har mark- och miljödomstolen gett sitt godkännande till utbyggnaden. Projektet går därmed in i nästa fas, med målsättningen att påbörja muddringsarbeten under 2019.

– Vi har nu fått den miljödom som krävs för att kunna utöka hamnens kapacitet. Det är förstås glädjande att mark- och miljödomstolens granskning har ett positivt utfall, samtidigt som vi håller vår tidsplan. Nu kan vi påbörja arbetet med utbyggnaden, som görs för att klara ökade godsvolymer, större fartyg och effektivare produktion i hamnen, säger Henrik Åkerström, vd för Norrköpings Hamn.

På uppdrag av kommunen driver Norrköpings Hamn utbyggnaden av Pampushamnen på Händelö. Det är ett led i omvandlingen av Inre hamnen till bostads- och innerstadsområde.

– Det är roligt att vi fått klartecken att påbörja en så stor och viktig satsning för Norrköping och regionen. Hamnen är betydelsefull för vårt näringsliv, och den kommande utbyggnaden stärker Norrköpings roll som ett av landets ledande logistiklägen. Vi säkerställer en effektiv varuförsörjning för våra befintliga och framtida företag, samtidigt som vi kan genomföra en spännande och hållbar stadsutveckling i Inre hamnen, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör i Norrköpings kommun.

För närvarande pågår kommunens och Trafikverkets arbete med den elektrifierade järnvägsanslutningen Kardonbanan via Malmölandet till Pampushamnen. Samtidigt slutför kommunen planeringen av nya etableringsområden för industri- och logistikverksamheter på Malmölandet.

– Norrköping växer kraftigt, både som stad och som viktigt logistiknav. Att vi nu kan påbörja denna satsning i hamnen har stor betydelse för Norrköpings fortsatta utveckling, menar Pontus Lindblom.

Utvecklingen av Pampushamnen består av en rad projekt – hamnbassängen ska muddras och utökas, kajen ska förlängas och terminalytorna ska växa ytterligare. Nu väntar en intensiv period när hamnprojektet går in i en ny fas.

– Vi påbörjar nu en rad förberedande arbeten, med planen att inleda muddringsarbeten under 2019. Projektet har en beräknad byggtid på cirka fyra år, så vår målsättning är att ta den utbyggda delen av Pampushamnen i drift i slutet av 2023, förklarar Eric Gustavsson, projektledare vid Norrköpings Hamn. 

– Det är med ett stort ansvar, men också tillförsikt som vi nu ska utveckla hamnen. Vi har en viktig roll att fylla för att skapa värden för näringslivet och för att bygga hållbara försörjningskedjor i framtiden, avslutar Henrik Åkerström.

Bild: Visualisering av Pampushamnens planerade utformning, färdig år 2023 Foto: Norrköpings Hamn AB