Nyheter

Storsatsning på automatisering av pappershantering i Gävle hamn

Gävle blir förmodligen den första hamnen i världen med ett automatiserat höglager för hantering av pappersrullar. Anläggningen kommer inrymmas i en 10 000 kvadratmeter stor och 25 meter hög byggnad, som på effektivast möjliga sätt kommer lasta papper i containrar för vidare sjötransport ut i världen.

– Det här är ännu en investering som stärker hamnens konkurrenskraft och stora betydelse för regionens pappersindustri. Volymerna i hamnen har ökat kraftigt, och när nu också containerterminalen fördubblar sin kapacitet, så tar vi viktiga steg mot fortsatt stark tillväxt, säger Gävle Hamns VD Fredrik Svanbom.

Det är kommunägda Gävle Hamn AB som svarar för investeringen, för att sedan under 30 år hyra ut den till hamnoperatören Yilport. Avtalet parterna emellan skrevs under idag, den 23 augusti.

– Det är det mycket produktiva samarbetet med Gävle Hamn som möjliggör den här viktigaoch för hamnar helt unikasatsningen. Tillsammans möter vi den urstarka svenska pappersindustrins behov med den mest effektiva lösning som finns, konstaterar Yilport Nordics marknadschef Håkan Bergström.

Pappersprodukterna kommer till det nya höglagret med tåg och hanteras sedan av automatiserade traverser för lagring med hög densitet och med minimal risk för skador. Systemet består också av ett nätverk av horisontella transportörer som flyttar rullarna autonomt till respektive container. Anläggningen byggs i direkt anslutning till containerhamnen, för kortast möjliga transport till kaj och lastning på fartygen.

Anläggningens kapacitet uppgår till 500,000 ton årligen.

Gävle Containerterminal är sedan länge ostkustens största och Sveriges tredje största containerhamn. Tillväxten har länge varit mycket stark, och närmar sig 300 000 TEU*. För att möta den ökade efterfrågan på containertransporter, står containerterminalen nu i begrepp att fördubblas. När den nya delen står klar 2020 klarar den att ta emot större fartyg än idag, och den årliga kapaciteten ökar till 600 000 TEU.