Nyheter

Grävallvar ska skydda nedgrävda ledningsnät

Alldeles för många ledningar av olika slag grävs av vid markarbeten. Problemet ökar och orsakar årliga skador för miljontals kronor. Projektet Grävallvar söker råda bot på problemet, utbildar, informerar och hänvisar till den kostnadsfria siten ledningskollen.se

–Vi som driver detta projekt har ett stort intresse av att förhindra grävskador. Vi är alla måna om störningsfria ledningsnät, säger Roger Lundgren, vice vd på konsultföretaget Geomatikk, som tillsammans med fibernätföretaget Skanova tog initiativet till Grävallvar. Vi vill att alla ska vara grävallvarliga.

Det här är ett samverkansprojekt mellan svenska ledande nätägare och andra aktörer samt myndigheter. Projektet är treårigt och första året har avverkats.

– Vårt mål är att tillsammans med entreprenörer och maskinförare skapa en gemensam förståelse för problematiken och framför allt att hjälpas åt för att förhindra grävskador på ledningsnät. Vi vet att detta inte bara är ett bekymmer för nätägaren, utan också för den som orsakar skadan och för tredje man, samhällsfunktioner, företag och privatpersoner, säger Roger Lundgren.

Ambitiös målsättning

Grävallvar (gravallvar.se) är framför allt en informationskampanj som sprider kunskap och utbildar. I 25 till 40 procent av de fall då det sker avgrävningar har man inte anmält sig till markägare eller vänt sig till gratistjänsten ledningskollen.se för att få kunskap om vad som finns i marken på den plats där man ska utföra arbeten. Målet med projektet Grävallvar är att skadorna under tre år åtminstone ska minska med 30 procent.

Målgrupp för projektet är bred, allt från byggherrar, beställare, entreprenörer och långt ut i kedjan till den enskilde grävmaskinisten.

– Problemet med att det grävs av så många ledningar, el-, tele-, vatten-, avlopps- och fjärrvärmeledningar med flera har eskalerat under senare år och inte minst på grund av den omfattande utbyggnaden av fibernätet. Det grävs extremt mycket och det är långt ifrån alltid som man noggrant tar reda på vad som finns i marken innan man börjar.

Om högspänningsledningar grävs av är det förenat med livsfara och i högsta grad en arbetsmiljöfråga. I många andra fall handlar det om skador till stora kostnader och stora praktiska problem i samhället.

–Vi vill att alla som gräver, byggherrar och entreprenörer, utnyttjar Ledningskollens gratistjänst och får den information som behövs. Alla ledningar finns dokumenterade på ett eller annat sätt, säger Roger Lundgren.

Begär ledningsanvisning

Via den kostnadsfria siten ledningskollen.se kan aktörer informera om vilka arbeten som är på gång och beställa ledningsanvisning från berörda nätägare. Ledningsanvisningen består av en karta där befintliga ledningar är markerade eller en fysisk anvisning, till exempel målade markeringar på marken.

Bildtext Spade och ledning: Alltför många ledningar skadas vid grävarbeten
Foto: Ester Sorri