Nyheter

Tillväxt i Gävle ställer stora krav på den kommunala dricksvattenförsörjningen

Gävle kommuns översiktsplan har ett befolkningsmål på 120000 invånare år 2030. I Forsbacka och Valbo planerar kommunen för en tillväxt på 600 – 1000 nya bostäder. För att möta behovet står Gästrike Vatten inför en stor utmaning med att skyndsamt möjliggöra att antalet anslutna till kommunalt vatten i Valbo kan ske.

Vattenverket i Valbo som försörjer Forsbacka, Valbo och Hagaström med vatten kan inte möta den tillväxt som planeras. Gästrike Vatten utför åtgärder på både kort och lång sikt för att säkerställa tillgången på dricksvatten. Det är nödvändigt att säkerställa såväl ökad mängd vatten som fortsatt bra kvalitet.

Gästrike Vatten har under de senaste åren utrett lämpliga platser för nya vattenförsörjningsanläggningar längs Gävle- Valboåsen. Nya anläggningar kan bara anläggas där marken är lämplig vilket styrs av naturgivna förutsättningar. På Smäckvägen har utredningarna visat att markförhållandena är goda för att anlägga en ny brunn. Borrningen har förberetts under flera månader och på onsdag 29 augusti startar arbetet. I samband med arbetet med den nya brunnen byter Gästrike Vatten även befintliga ledningar på Smäckvägen samt gräver ned en ny råvattenledning från Smäckvägen ner till Valbovägen och vidare till vattenverket vid Åbyvallen.

Den nya brunnen ska provpumpas för att säkerställa att det finns tillräckligt med vatten av god kvalitet under 2019 innan den kan tas i drift.