Nyheter

Den senaste ITS-tekniken testas vid världskongressen i Köpenhamn

Från 17 till 21 september är ITS världskongress värd på Bella Center i Köpenhamn. Det är världens största internationella kongress för intelligenta transportsystem (ITS). Kongressen räknar med att välkomna mer än 4 000 delegater, 10 000 deltagare och 400 utställare från hela världen.

Köpenhamns stad är den stolta värd för den 25: e världskongressen, när den roterar till Köpenhamn i september. Kongressen ska presentera de senaste och mest avancerade danska och internationella ITS-lösningarna och ge konkreta svar på hur intelligenta transportsystem förbättrar livskvaliteten för både trafikanter och medborgare. Konferensens övergripande tema är ”ITS – Livskvalitet”.

En av kongressens riktiga publikdrivare är demonstrationsprojekten, där delegater kan testa den mest tekniska tekniken inom transportsystemen. några av dem är ännu inte på marknaden. En av de aktuella teman inom fältet är ”Mobilitet som en tjänst”, som i vardagsvis kallas MaaS.

Det är i denna kategori som Reiseplanen A / S deltar och testar den nya multimodala appen MinRejseplan (MyJourneyPlanner). Appen är en ny generation av appen som kallas Reiseplanen (JourneyPlanner) och låter resenären välja mellan många fler transportmedel. Den nya generationen är mycket mer än en enkel reseplanerare som kartlägger vilka bussar, hamnbussar, tunnelbanelinjer eller tåg att ta, men nu ingår även resor med taxi, bilbassäng, delade bilar och stadscyklar.

Steffen Rasmussen, projektchef, Teknisk och Miljöstyrning, Köpenhamn säger:
– Jag är otroligt stolt att vi vid första världskongressen i Köpenhamn för första gången någonsin kan avslöja och presentera MinRejseplan, som omfattar hela utbudet av möjliga transportmedel. I Köpenhamn är det vår tydliga vision att göra staden koldioxidneutral år 2025, och med den nya MinRejseplan-appen kan ännu fler Köpenhamnare välja att lämna bilen hemma och åka kollektivtrafik istället .

Appen, MinRejseplan ger ett bättre val mellan olika transportmedel och som en helt ny funktion integrerar den både offentliga och privata mobilitetslägen. På så sätt blir det lättare för medborgaren att välja de gröna, massamodellerna för transport.

– MinRejseplan visar hur tekniken kan hjälpa användarna att hitta ansluten transport lättare och snabbt. Jag tror och hoppas att vi under de närmaste åren kommer att se mer kreativa och användarvänliga lösningar inom transport och resor, även privata lösningar, t.ex. parkering apps. Det förutsätter att den offentliga trafiksektorn fortsätter att arbeta med att dela transportdata, eftersom Reiseplanen A / S redan i viss utsträckning , säger transport-, bygg- och bostadsminister Ole Birk Olesen.

Demonstrationsprojektet MinRejseplan, som kommer att presenteras vid ITS World Congress 2018, bygger på ett fall från Nordjylland där en liknande lösning lanserades. Saken från Nordjylland stöds av medel från staten, medan Köpenhamns testversion för kongressen utvecklas av Reiseplanen A / S med finansiering från staten, DSB, Movia, Metroselskabet, Bycyklen, HaCon, DriveNow, GoMore, och Moove.

Verkställande direktör för Rejseplanen A / S, Christina Hvid, förklarar:

– Reisplanen är redan ett av de danska öredragna programmen och vi strävar efter att fortsätta på detta sätt i takt med att allt fler mobilitetslägen blir tillgängliga. Nedanför är ambitionen att inkludera alla möjliga transportmedel och mobilitetsmodeller som erbjuds för att få resenärer från A till B. Det innebär att MinRejseplan – förutom bussar, tunnelbanan, ljuståg och färjor, och nu också bilar , taxibilar, delade bilar och stadscyklar – ingår inom kort framtid tränare, inrikesflyg, självdrivna bussar och mycket mer för hela Danmark.

Christina Hvid fortsätter:
– Det är ett stort steg för Reiseplanen och för alla resenärer och pendlare i Köpenhamn att vi får chansen att testa Köpenhamnsversionen av MinRejseplan – den version som kommer att utrullas som framtida version av MinRejseplan. Vi strävar efter att sprida kunskapen och användningen av MinRejseplan och samla in användarupplevelsesdata från både Köpenhamn och Nordjylland, så att vi kan starta en fullt fungerande multimodal reseplanerare för Danmark.

MinRejseplan är ett pilotprojekt som testas och utvärderas under ITS World Congress. Varje delegat på kongressen får tillgång till app-tjänsten. Ägare av Reiseplanen kommer på grundval av utvärderingsuppgifterna att bestämma huruvida man ska släppa MinRejseplan i Region Hovedstaden, så att alla Köpenhamnare får tillgång till appens funktioner.

Utvecklingen och utvärderingen av MinRejseplan finansieras av Metroselskabet, Movia, DSB, Region Hovedstaden, Nordjyllands reseföretag samt Transport-, bygg- och bostadsdepartementet. ITS världskongress 2018 i Köpenhamn täcker transportkostnaderna för sina delegater som använder MinRejseplan under kongressen, inklusive 24-7-stöd på Reiseplanen A / S i Bella Center och via kontakt till en tekniker.