Nyheter

Gatubelysning ofta förbisedd funktion som behöver en diskussion i branschen

Gatubelysning är ett kapitel för sig. Stora utmaningar väntar kommunerna i framtiden, men få människor arbetar med frågorna och det behövs en helt ny diskussion kring aktuell problematik, precis som sker inom exempelvis byggbranschen. Det hävdar Ove Andersson, gatuingenjör i Motala, som medverkar vid Gatubelysningsforum i september och tänker sticka ut.

– I många mindre kommuner har man ingen person som arbetar heltid med gatubelysning utan ämnet är något som hamnar i knät på någon medarbetare som har många andra och kanske mer spännande arbetsuppgifter. Så var det för mig, säger Ove Andersson, som sedan något drygt år fått möjlighet att ägna sig åt de här frågorna fullt ut.

Efter en egen utredning om situationen och begynnande anslag ser han möjligheten att börja åtgärda kommunens stora brister. I många år har underhållet eftersatts och rena säkerhetsrisker föreligger. Belysningsstolpar riskerar att rosta sönder och falla, gamla elskåp är i dåligt skick samtidigt som gamla kablar på flera håll förorsakat enorma energiförluster till ett värde på upp emot 800 000 kronor per år.

Alternativet är att släcka ner

Totalt behövs 72 miljoner kronor under en tioårsperiod för nödvändiga åtgärder. Ove Anderssons målsättning är att vända ett gatubelysningskaos i Motala till ordning och reda. Vissa extra anslag har redan beviljats och åtgärder börjat vidtas, men kommunalt beslut om de stora anslagen väntar han fortfarande på.

Det senaste året har samtliga 10 000 belysningsstolpar kartlagts. Bland annat har flera hundra stolpar blivit omväxta av träd och häckar, 1300 stolpar är mer än 50 år gamla och håller på att rosta sönder. Många elskåp klassas som säkerhetsrisker.

Sex miljoner kronor behövs för grundläggande elsäkerhet, 4,5 miljoner till elskåp och 1,5 miljoner till kopplingsskåp. För stolpar och fundament behövs 13 miljoner under tio år, för kablar 14 miljoner. Ytterligare 39 miljoner behövs för Led-armaturer och övriga åtgärder i kommunen.

– Hela utredningen bygger på att det ska bli så lönsamt som möjligt på sikt och att vi ska få en lösning över tid utifrån våra förutsättningar, säger Ove Andersson. Kommer inte pengarna så släcker jag ned belysningen på strategiska ställen. Det har jag mandat att göra. Är det farligt så är det farligt.

För 2018 har nära tre miljoner extra anslagits för att åtgärda gamla elskåp och för 2019 sju miljoner.

– Vi är i full gång, vi byter gamla elskåp och kopplingsskåp

Effektivisering och ny teknik

Ove Andersson talar om effektivisering genom drastisk minskning av de 240 el-abonnemang som gatubelysningen idag bygger på, om införande av ny teknik där varje armatur är uppkopplad och överblickbar från kontoret, ny Led-belysning som ger nya möjligheter, bland annat med mindre förbrukning och val av olika linser,

Men Ove Andersson ser också att ny teknik skapar nya problem, bland annat framtida svårigheter att få tag på reservdelar när den tekniska utvecklingen går allt snabbare och tekniken hela tiden förändras i hög takt

– Många säger att Led blir billigt, men jag är inte så säker på att det över tid blir så billigt.

– Det behövs en helt ny diskussion i den här branschen. Jag är mest orolig för de av mina kolleger i många kommuner som inte kommer på de konferenser som erbjuds och som missar diskussionen, säger Ove Andersson.

Bild: Med ny styrning kan Motala minska abonnemangen för gatubelysning från 240 till 170.