Nyheter

Livscykelkostnadsperspektiv är viktigt vid upphandling av hållbar belysning

Hållbar upphandling av gatubelysning innebär att du säkerställer den goda affären sett till hela livscykeln. En rad krav kan ställas vid upphandling av projektering och entreprenad för att säkra en långsiktigt hållbar anläggning.

Genom att ställa hållbarhetskrav i upphandlingen kan offentlig sektor bidra till att miljökvalitetsmålen nås. Hållbarhetsenheten vid den statliga Upphandlingsmyndigheten ger stöd till bland annat svenska kommuner kring hållbar upphandling. Enheten har tagit fram en rad färdigformulerade kriterier som man kan använda i sin upphandling.

I ett kriteriebibliotek finns Upphandlingsmyndighetens alla hållbarhetskriterier i en databas. Kriterierna, i form av miljökrav och sociala krav, finns för ett tiotal produktområden som omfattar 100-tals produkter. Dessa är frivilliga att använda och kraven finns i olika nivåer med tillhörande förslag på verifikat, motiv och bakgrundsinformation.

Nya kriterier på gång

– Kriterierna för utomhusbelysning är från 2014, men det händer väldigt mycket på det här området och de kommer att uppdateras inom kort. Nya aspekter tillkommer och standarder utvecklas, säger Ylva Svedenmark, hållbarhetsspecialist på Hållbarhetsenheten vid Upphandlingsmyndigheten. EU-kommissionen tar fram liknande kriterier. Dessa ska uppdateras i slutet av det här året och vi kommer att till oss dem.

Myndigheten ger råd kring hållbar upphandling av belysningsprojektering, produkter (till exempel armaturer) och entreprenader. Myndigheten tillhandahåller också en uppdaterad vägledning kallad ”Upphandling av hållbar utomhusbelysning”.

– Det handlar mycket om att satsa på energieffektiva lösningar, men också exempelvis att undvika ljusföroreningar, det vill säga ljus som sprids okontrollerat och inte bara belyser den yta som är avsedd. Det är viktigt att i sin behovsanalys försöka ha ett helhetstänk och att fundera över vilken belysning som behövs, att skapa en belysning som har en funktion och som människor trivs i.

 Krav som bör ställas

Exempel på krav som kan ställas vid upphandling av gatubelysning är:

*utvärdering på anläggningens livscykelkostnad, där hänsyn tas till både energianvändning och livslängd

*belysningskompetens hos utförare

*funktioner i styrsystem som installeras

*drift- och underhållsplan för nya eller renoverade anläggningar

*hållbarhetskrav på de transporter och arbetsmaskiner som används i entreprenaden.

– Vi vill bidra till ökad beställarkompetens i offentliga verksamheter. Man kan också vända sig till oss med frågor kring exempelvis upphandlingspraxis, säger Ylva Svedenmark.

Bild: Ylva Svedenmark är hållbarhetsspecialist vid Upphandlingsmyndigheten.