Nyheter

Tester påbörjas vid världens första ”utsläppsfria” bergtäkt

Idag testar Volvo Construction Equipment tillsammans med Skanska hur väl det egna Electric Site-konceptet fungerar i verkligheten. Systemet, som bland annat innefattar eldrivna och autonoma Volvo-maskiner, kommer att testas i produktionsmiljö under tio veckor – där det förväntas ge upp till en 95-procentig minskning av koldioxidutsläppen och upp till 25 procent lägre total driftskostnad.

De svenska företagen Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och Skanska vänder upp och ned på gruvindustrin med en banbrytande studie för att skapa världens första ”utsläppsfria” bergtäkt. Genom att utnyttja Volvo Groups expertis inom elektromobilitet och automation syftar forskningsprojektet, som går under namnet Electric Site, till att elektrifiera varje transportfas i ett stenbrott – från grävning och primär krossning till transport och sekundär krossning – även om en försumbar mängd dieselenergi kommer att användas.

Systemet möjliggör en koldioxidfri produktion av bergmaterial, som används såväl vid byggen som vid tillverkning av asfalt och betong. Med den mätbarhet som systemet medför, kommer produktionen av bergmaterial kunna effektivseras.

Volvo CE och Skanska påbörjade tester av Electric Site-konceptet den 29 augusti vid Skanskas bergtäkt Vikan nära Göteborg, där man producerar stenmaterial för bygg- och anläggningsbehov, samt för asfalt och betong.

– Det här är första gången som ett försök av den här typen har genomförts inom bergindustrin, och om det lyckas kan Electric Site fungera som en mönstermodell för omställningen inom effektivitet, säkerhet och miljöpåverkan för bergtäkter över hela världen, förklarar Gunnar Hagman, vd för Skanska Sverige.

Med Electric Site utmanar Volvo CE och Skanska de traditionella arbetsmetoderna inom bergindustrin. Projektet har inneburit utveckling av nya konceptmaskiner, arbetsmetoder och driftsystem för anläggningar, och tillsammans utgör de en komplett platslösning. I den nya tekniken ingår kontrollsystem för maskiner och maskinparker samt logistiklösningar för eldrivna maskiner i bergtäkter.

– Vi har tvingats att tänka om helt kring våra arbetsmetoder och vår syn på maskineffektivitet – och har därmed flyttat fram gränserna för vår kompetens”, säger Melker Jernberg, vd för Volvo CE.. Den totala platslösning som vi utvecklar tillsammans med vår kund Skanska är ingen kommersiell lösning som vi säljer i dagsläget. Vi kommer att utvärdera resultatet av testerna men har redan lärt oss så mycket, och vissa kunskaper tar vi med oss när vi utvecklar kommande produkter.

Läs mer om systemet på Volvo CE: www.volvoce.com

Foto: Jonas Ljungdahl