Nyheter

Sveriges största bräckvattenanläggning byggs

Utan självklar tillgång till rent dricksvatten blir vardagen väldigt besvärlig, något som befolkningen på södra Gotland har fått erfara under flera år. För att lösa de stora problemen med ständig vattenbrist är man nu i full gång med att bygga Sveriges största bräckvattenverk i Kvarnåkershamn som omvandlar havsvatten till rent dricksvatten.

Derbigum har levererat 4500 kvadratmeter Derbigum SP 4 mm tätskikt för tak till det imponerande projektet.
Människans uppfinningsrikedom upphör aldrig att fascinera. Historien är fylld av storslagna projekt – det ena mer vidlyftigt än det andra – men nu verkar vi ha kommit till en tid då vi först och främst bör använda hjärna och förnuft för att kunna möta naturens nycker.

Bräckvattenverket på södra Gotland är en investering för framtiden som förbättrar livskvaliteten för de boende på ett högst konkret vis och man bygger för framtiden med miljövänliga och tåliga material.

Långsiktighet är allt
Anläggningen är budgeterad till 215 miljoner och kommer att kunna ge 7500 kubikmeter dricksvatten per dygn, vilket ska komma de boende till gagn den 1 juni 2019. Byggandet är i full gång och taket till huvudbyggnaden är klart. Tomas Johansson, specialist på taksäkerhetsfrågor och arbetsledare på Gardells plåtslageri, berättar om hur de har tänkt kring valet av takbeläggning:

– Det känns väldigt roligt att kunna vara medverkande i ett projekt som kommer att lyfta livskvaliteten för de boende på ett så påtagligt sätt och vi har lagt oss vinn om att välja material som vi vet inte skapar problem och som har lång livslängd. Derbigums SP 4 tätskikt är en kraftig tätskiktsmatta som passar att lägga på detta objekt, med lång livslängd och som tål solens UV-strålning särskilt då med tanke på att vi är på Gotland där man varje år vinner solligan.

Tuffa material för tuffa tider
Att bygga försvarligt är något som det sätts allt större fokus på i vårt samhälle, och ribban läggs hela tiden högre. Det funkar inte längre att lämna saker åt slumpen och hoppas på det bästa. Derbigum har en 20-årig garanti för arbete, material och följdskador som är unik i sitt slag.

Dan Johansson, teknisk säljare hos Derbigum, förklarar:

– Vi har ett väldigt gott självförtroende när det gäller våra produkter. Det första Derbigumtaket i Sverige lades 1983 och det är fortfarande fint och tätt. Ett gott samvete är viktigt för oss både när det gäller miljön och kvaliteten på våra produkter. Nog för att gotlänningarna längtar efter vatten, men vi kan garantera att det inte börjar sippra in genom taket.