Nyheter

Kristoffersson går för tredje raka segern i Frankrike

Med en lång segersvit i bagaget åker Johan Kristoffersson till Lohéac för att där försöka ta en tredje raka seger i den franska VM-deltävlingen i rallycross. Toppformen talar för att traditionen kan byggas vidare, i synnerhet om det blir regn.

– Vår Volkswagen Polo R Supercar är fantastisk när förutsättningarna ger lite mindre grepp. Jag har en så underbart bra känsla i bilen när det sladdar, säger den regerande världsmästaren.

Kristoffersson har de två senaste försöken bärgat en dubbel inför storpubliken i Frankrike, i regnigt väder och till visst förtret för konkurrenterna med hemmafavoriten Sébastien Loeb i spetsen.

– Det stämmer! De två senaste åren när jag har vunnit i Lohéac har det regnat och kanske ger regnet oss en liten fördel.

Oavsett väder så är Johans inställning till tävlingen den samma som alltid.

– Strategin är att hålla sig borta från problem. De senaste deltävlingarna har jag verkligen ansträngt mig för att försöka skaffa mig en position där jag kan kontrollera racen och göra min egen grej. Det vill jag fortsätta med den här helgen.
För att lyckas med det behöver Arvikas världsmästare bemästra den speciella beläggningen på banan i Bretagne.
– Det är inte så mycket grus. Ett konstigt underlag, det är brunt och ser ut som grus, men när det är torrt får man rejält grepp, berättar den analytiskt lagde Kristoffersson.

Regerande mästaren har gett sig själv ett ypperligt läge att försvara VM-titeln. Genom sex segrar på sju deltävlingar har han 55 poängs ledning med fem deltävlingar kvar av VM-säsongen.
– När mästerskapsställningen ser ut som det gör så behöver jag inte ta några stora risker, utan kan sikta på att försvara min position och hjälpa PSRX Volkswagen Sweden att stärka sin position i teammästerskapet.

Teamkompisen Petter Solberg jagar å sin sida första segern för säsongen. Kan den komma i Frankrike, där norrmannen har varit framgångsrik tidigare?
– Jag vann den första VM-deltävlingen här, 2014, och gensvaret från publiken var otroligt. Det glömmer jag inte, säger Petter.

Teamchefen Pernilla Solberg hyllar också atmosfären på kommande helgs skådeplats.
– Det är ett fantastiskt ställe att köra race på. Många pratar om Höljes och ’the magic weekend’, men i Frankrike är det faktiskt lika speciellt – och som svensk krävs det en hel del för att säga det, konstaterar PSRX Volkswagen Sweden-chefen, som har stora förhoppningar på sina två mannar, även om hon är ödmjuk inför motståndet.
– Vi fruktar inte någon, men vi har stor respekt för våra konkurrenter. Peugeot har en bra bil och, förstås, tre av de bästa förarna i Sébastien (Loeb), samt Timmy och Kevin (Hansen). Men vi i PSRX Volkswagen Sweden har också en stor tro på oss själva, säger Pernilla, som coachar det gäng som leder teammästerskapet med hela 54 poäng inför helgen i Frankrike.

Foto: PSRX Volkswagen