Nyheter

Ecodatacenter driftstartar världens första koldioxidpositiva datacenter

Den ökade digitaliseringen kommer att leda till att databearbetning i datacenter redan 2025 kommer att förbruka en femtedel av världens totala energiproduktion. Det visar beräkningar från flera forskare och experter.

Eftersom fossila källor står för två tredjedelar av världens elproduktion riskerar detta att göra datacenter till en av de största utsläppskällorna av koldioxid.

Svenska Ecodatacenter har tagit fasta på problematiken och kan nu efter fyra års utvecklingsarbete starta driften av världens första koldioxidpositiva datacenter.

– Den tekniska designen av datacenter kommer att vara en avgörande fråga framöver eftersom den har mycket stor påverkan på både miljö och kostnader och vi ser en mycket stor marknad för vår teknologi, säger Ecodatacenters vd Lars Schedin.

Det är det stadigt ökande behovet av att bearbeta data i spåren på 5G, sakernas internet och artificiell intelligens, som ligger bakom den förväntade ökningen av energiförbrukningen från datacenter. Enligt det ledande internetanalysföretaget Gartner kommer det att finnas mer än 20 miljarder uppkopplade föremål 2020, en siffra som enligt vissa bedömare kan öka till hela 100 miljarder redan 2025. Det är mot den bakgrunden flera forskare och experter, däribland svensken Anders Andrae, som är knuten till Huawei Technologies och med titeln senior life cycle assessment expert, kommit fram till den dramatiska siffran för ökningen av energikonsumtionen i datacenter.

– Vi har en tsunami av data på väg in, säger han.  Allt som kan bli digitaliserat blir digitaliserat. Det är en perfekt storm.

Digitala vanor påverkar miljön
Att våra dagliga digitala vanor har stor påverkan på miljön är dock sannolikt de flesta av oss omedvetna om enligt Lars Schedin, vd för Ecodatacenter.

– Att en person tittar på en video på nätet får naturligtvis marginell påverkan, men när flera miljoner gör det flera gånger blir den totala energiförbrukningen mycket stor, något de flesta av oss knappast tänker på”, säger Lars Schedin och tar exemplet med videon till megahiten Despacito som nu har visats mer än 5 miljarder gånger på Youtube.

– Det innebär att bara visningen av denna enda video förbrukat energi motsvarande uppskattningsvis 850 GWh. Utgår man från att visningarna gjorts över hela världen är det rimligt att anta att det i sin tur inneburit utsläpp av cirka 360 000 ton koldioxid – lika mycket som 220 000 taxibilar släpper ut under ett helt år.

Stora energislukare
Datacenter består enkelt uttryckt av en stor mängd dataservrar som bearbetar data, något som är väldigt energikrävande eftersom bearbetningen i sig kräver energi, men också för att servrarna hela tiden måste kylas för att fungera. Energikonsumtionen utgör en av de största kostnaderna vid driften av ett datacenter och en anläggning med lägre energiförbrukning kommer således både att få mindre påverkan på miljön och kunna erbjuda lägre kostnader, något som är väldigt attraktivt för både dataföretagen och deras kunder.

Det är också det som varit utgångspunkten när Ecodatacenter satsat på att utveckla den teknologi som nu kommer att ge Falun världens första klimatpositiva datacenter. Att det är klimatpositivt innebar inte bara att det inte släpper ut koldioxid, det innebär att det vid driften till och med bidrar till att minska de totala utsläppen av koldioxid.

Stort intresse från hela världen
Den koldioxidpositiva driften åstadkoms genom användning av grön el och genom att överskottsvärmen från centret används i Falu Energi och Vattens lokala fjärrvärmeverk och i en pelletsfabrik. Under sommarhalvåret används överskottsenergin i fjärrvärmenätet till att kyla datacentret. Anläggningen kommer att få en total kapacitet på 1,9 mW och att tas i drift under hösten 2018.

Sverige är till följd av sina låga energipriser redan ett attraktivt land för investeringar i nya datacenter och flera av de riktigt stora aktörerna har därför valt att etablera center i Sverige, däribland Facebook och Google. EcoDatacenter räknar med att deras teknologi för koldioxidpositiva datacenter kommer att ytterligare stärka Sveriges position inom datacenter.

– Intresset för anläggningen i Falun är enormt och vi har haft besök av kunder från hela världen, trots att det inte är riktigt färdigt, säger Ecodatacenters styrelseordförande Lars Thunell.  Allt talar för att det kommer att bli en stor framgång och vi räknar därför med att behöva bygga ett stort antal anläggningar av det här slaget, både i Sverige och utomlands, för att klara att möta intresset och efterfrågan.