Nyheter

Gävleborg i stort behov av bussförare

Bussbranschen är i stort behov av bussförare. Fram till 2020 kommer bussbranschen i Gävleborg att behöva anställa 114 bussförare samtidigt som 37 procent av bussföretagen med rekryteringsbehov i länet har svårt att hitta förare. Detta enligt Transportföretagens nya rapport ”Tempen på bussbranschen 2018”.

Utan bussförare stannar samhället. Det blir svårare att ta sig till jobbet, skolan och till läkarbesöket. Det blir också svårare att jobba eller studera på annan ort. I Gävleborgs län behövs 114 bussförare samtidigt som 37 procent av företagen med rekryteringsbehov har svårt att hitta personal.

– Kvalitet driver rekrytering. En förutsättning för att vi ska lyckas utbilda fler bussförare är en kontinuerlig dialog mellan det offentliga och branschen så att relevanta och utbildningar av god kvalitet kan skapas, inom såväl gymnasieskolan som vuxenutbildningen. Och till detta behövs offentliga resurser till personer på regional nivå som leder, driver och utvecklar samverkan mellan politiska beslutsfattare, utbildningsarrangörer och branschen, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

För stora delar av landet är den huvudsakliga anledningen bakom förarbristen pensionsavgångarna. I Gävleborgs län är 25 procent av de anställda över 60 år och 65 personer kommer att gå pension mellan 2018 och 2020. Därutöver är det för få personer i dag som har rätt körkortsbehörighet. Transportföretagen föreslår därför möjlighet att utöka det nya CSN-lånet till körkort för arbetssökande till att även omfatta C- och D-körkort, det vill säga körkort för buss och lastbil.

– Genom att utöka behörigheterna samt vidga gruppen sökande till att även omfatta personer som studerar på vuxenutbildning eller går i gymnasiet kan vi få fler behöriga bussförare. Det gynnar dessutom hela arbetsmarknaden eftersom det finns ett tydligt samband mellan jobb och körkort, avslutar Caj Luoma.

Fakta om rapporten ”Tempen på bussbranschen 2018 – Gävleborgs län”

Bussföretagen i Gävleborgs län behöver anställa 114 bussförare mellan 2018 och 2020.

Bussföretagen i Gävleborgs län behöver också anställa 9 trafikledare mellan 2018 och 2020.

37 procent av företagen med rekryteringsbehov i Gävleborgs län har haft svårt att rekrytera bussförare under det senaste året.

Det råder brist på kvinnor i bussbranschen. 11 % av de anställda bussförarna i Gävleborgs län är kvinnor, vilket är under riksgenomsnittet som ligger på 14 procent.

25 procent av bussförarna i Gävleborgs län är över 60 år.

I Gävleborgs län förväntas 12 bussförare gå i pension under 2018 och 53 bussförare 2019–2020.