Nyheter

Fjälltåget – hållbart fjälläventyr i Norrlandsfjällen

Planerna på nattågstrafik från södra Sverige till fjälldestinationerna i Lappland har funnits länge. Nu blir det verklighet. Snälltåget kommer att köra nattåg från Malmö, via Stockholm, med avstigning längs Inlandsbanan i Dorotea, Vilhelmina och Storuman för vidare transfer till fjälldestinationerna och en veckas fjällvistelse.

Satsningen är ett samarbete mellan Snälltåget, Inlandsbanan samt flera destinationer och aktörer i Hemavan, Tärnaby, Kittelfjäll, Borgafjäll och Dorotea som tillsammans i vinter erbjuder medvetna fjällresenärer från södra Sverige ett hållbart och säkert alternativ att ta sig till och från fjälläventyren i norr.

Det stora intresset och framgången med nattågstrafiken till Vemdalsfjällen ligger bakom idén om att titta närmare på förutsättningarna för tågtrafik norrut längs Inlandsbanan vintertid. Nu är aktörerna överens om att det finns möjligheter och har därför beslutat om att genomföra två resor i mitten av mars 2019.

Fjälltåget
Är ett hållbart alternativ för vintersemester i fjällen. Hela resan är fossilfri, på Inlandsbanan som inte är elektrifierad körs tåget på förnyelsebart bränsle, RME (raps).

Fjälltåget har en kapacitet på 240 resenärer i liggvagnar samt en restaurangvagn som serverar varma samt kalla rätter och har fullständiga rättigheter.

Preliminär tidtabell vecka 11 och 12
Avgång lördag 9:e och 16:e mars
Malmö 16.30 (ankomst återresa 18:e mars och 25:e mars 07.00)
Stockholm 23:00 (ankomst återresa 17:e mars och 24:e mars 23.30)

Ankomst söndag 10:e och 17:e mars
Dorotea 09.30 (avgång återresa 14.50)
Vilhelmina 10.30 (avgång återresa 13.45)
Storuman 11.50 (avgång återresa 12.25)

Bokning och vistelse på fjälldestinationerna
Fjälldestinationerna erbjuder boendepaket med aktiviteter där tågresa och busstransfer ingår.
Paketen innebär att logistiken för en tågresenär, utan tillgång till egen bil, blir så komfortabel som möjligt hela vägen fram till slutdestination.

Bokning kommer att ske hos respektive destination.

Bakgrund
Det blåser medvind för tågresande och många har fått upp ögonen för att resa hållbart. Snälltåget har tillsammans med Inlandsbanan och Skistar under flera års tid arrangerat resor med nattåg från Malmö, via Stockholm, till skiddestinationerna i Vemdalen och Åre. Nattågstrafiken på Inlandsbanans södra del bedrivs sedan flera år tillbaka helt kommersiellt.

Trafiken till Vemdalen rullar på Inlandsbanan från Östersund till/från Röjan med busstransfer till skidområdena i Vemdalen. Intresset från resenärerna har ökat och bokningarna inför säsongen 2018/2019 är rekordstort. Dubbelt så många har bokat sin resa till Vemdalen med nattåget jämfört med i fjol.

– Vi börjar nu se effekterna av ett långsiktigt arbete med att erbjuda ett enkelt och klimatsmart sätt att ta sig till fjällen, säger Marco Andersson, Marknadschef på Snälltåget.

Inlandsbanans vision är att vara en dragkraft för att utveckla inlandet och har länge haft en ambition att utveckla vintertrafiken på den norra delen av banan.

– Besöksnäringen är den starkast växande näringen i landet och väldigt betydelsefull i inlandet. Att det nu erbjuds ett tryggt resealternativ där resenärer reser hela vägen i egen kupé från södra Sverige direkt till Inlandsbanans stationer i Norrland, äter frukost i lugn och ro och är sedan redo att ge sig ut i fjällen känns väldigt bra. Att resa långt med barn kan vara en utmaning för många föräldrar men nattåget erbjuder en prisvärd, trygg och komfortabel resa till fjällen, säger Peter Ekholm, vd Inlandsbanan AB.

Nattåget är ett viktigt steg för att nå nya marknader och göra fjällvärlden/Lappland nåbar på ett helt nytt sätt.

– Det är viktigt att kommunikationerna till och från vårt område utvecklas. De flesta kommer hit med bil men den här satsningen erbjuder en unik möjlighet och besökarna kan själv aktivt välja ett annat resesätt. Att dessutom dra nytta av Inlandsbanan som går genom vårt landskap öppnar nya dörrar, säger Stig Strand, turismentreprenör i Hemavan.

– Det har de senaste åren skett en stor tillväxt i den svenska fjällvärlden som bland annat har inneburit fler centrala bäddar, mer aktiviteter och mer besökare över lag. Vår fjälldestination är relativt outforskad för många i södra delarna av Sverige och jag tror att vi genom detta samarbete kommer det väcka ett intresse hos besökare som vill göra ett klimatsmart val i kombination med nyfikenhet på nya genuina fjällområden, säger Sofi Marberg, verksamhetschef Visit Hemavan Tärnaby.

Bild: Nestorville