Nyheter

Dubbelt så många vill ha elbil som tjänstebil

Elbilarna är på stark frammarsch som svenskens favorittjänstebil. En majoritet av tjänstebilsförarna skulle helst välja en elbil eller laddhybrid som sin nästa tjänstebil. Det ger senaste elbilsundersökningen från Mejsel och eCarExpo klara besked om. En av dessa är laddhybriden Volvo V60 T6/T8 som premiärvisas på eCarExpo och har god chans att bli Sveriges mest sålda tjänstebil.

Dubbelt så många tjänstebilsförare valde i årets elbils-undersökning en renodlad elbil som sin nästa tjänstebil, om de själva fick välja. Det betydde att 70 procent av de tillfrågade skulle välja en elbil i år jämfört med endast 35 procent i fjol.

Ett laddbart eller renodlat elbilsalternativ är klart mest intressant för tjänstebilsförarna. En dubblering har skett av dem som nu kan tänka sig att åka i en renodlad elbil och en ökning med 7 procent av andelen tillfrågade som förra året angav en elhybrid som tjänstebilsval, från 65 till 72 procent.

– Det är en markant ökning av tjänstebilsförare som vill välja elbil, och skiljer sig från privatförare som fortfarande ser hinder för elbilen i ett högt pris, sämre modellutbud och brister i infrastrukturen för att ladda, kommenterar Gunnar Dackevall, initiativtagare och chef för eCarExpo som arrangeras för tredje gången, 30 november till 2 december på Svenska Mässan i Göteborg.

– En förklaring kan ses i undersökningen som visar att 9 av 10 förare är generellt positiva till el- och hybridbilar, men få har råd att köpa dem. När företaget betalar notan är tjänstebilsföraren redo att ta steget över till fossilfritt, tror Gunnar Dackevall.

Detta kommer också att märkas på eCarExpo-mässan i Göteborg, där antalet eldrivna tjänstebilar är stort. Här blir det också blir Sverigepremiär för nya presumtiva storsäljare av tjänstebilar drivna av el, bland andra nya laddhybriden Volvo V60 T6/T8, lyx-Suven Audi e-tron och den mer folkliga elbilen Kia Nero EV.

På eCarExpo i Göteborg , Nordens största elbilsmässa, visas i år majoriteten av alla modeller av el- och laddhybridbilar, som också kan provköras på en bana som startar inne i mässhallen. Här satsar industrin även på att visa upp olika former av laddstationer, produkter, tjänster och laddinfrastruktur, liksom motorcyklar, mopeder och cyklar med eldrift.

På bilden:
Laddhybriden Volvo V60 T6/T8  premiärvisas på eCarExpo.