Nyheter

Lantmäteriets långa handläggningstider får skarp kritik

Den genomsnittliga handläggningstiden i Dalarna för ett ärende hos Lantmäteriet är 64 veckor. Detta har fått Lars Isacsson och Hans Unander, kommunalråd i Avesta respektive Malung-Sälen samt riksdagsledamoten Patrik Engström att reagera kraftigt.

De långa handläggningstiderna kan leda till missade investeringar, etableringar och arbetstillfällen.

Lantmäteriet har i uppdrag att bland annat säkra ägandet av fastigheter. Det är till Lantmäteriet man vänder sig om man vill stycka av en tomt eller på något annat sätt önskar förändra fastighetsgränsen. Det är också hos Lantmäteriet man ansöker om lagfart för att registrera sig som ägare av en fastighet.

Lantmäteriet lyder under näringsdepartementet. Patrik Engström, riksdagsledamot (S) och suppleant i näringsutskottet, har bett riksdagens utredningstjänst ta fram uppgifter om antalet lantmäteriärenden i Dalarna och hur lång väntetiden är på lantmäteriärenden.

Patrik Engströms reaktion efter att ha tagit del av rapporten:
– Det är ett måste att Lantmäteriet blir mer effektiva och kortar sina handläggningstider. För ett län som Dalarna är det oerhört viktigt att planerade investeringar i länet kan genomföras.

Enligt rapporten var antalet pågående ärenden i Dalarna hos Lantmäteriet den 8 oktober totalt 1 137 stycken. Leksand har 119 pågående ärenden, Falun 153 stycken, Mora 89 stycken, Älvdalen 95 stycken, Malung-Sälen 118 stycken och Avesta 52 stycken.

I Dalarna är snittkötiden 29 veckor innan en handläggare utses, och den totala genomsnittliga handläggningstiden uppgår till 64 veckor.

– I Avesta har vi under de senaste åren fått kunskap om och erfarenhet av att arbeta med stora internationella etableringar. Sverige går ekonomiskt bra och det finns en vilja att investera, men de långa väntetiderna hos Lantmäteriet är ett stort orosmoln och kan i förlängningen leda till missade investeringar, etableringar och arbetstillfällen, säger Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Avesta.

Lantmäteriet anser själva att en rimlig tid från det att en ansökan inkommer till dess att beslut fattas och vinner laga kraft är 24-72 veckor (den längre tiden avser mer komplexa ärenden).
I Malung-Sälens kommun har antalet planärenden och detaljplaner ökat kraftigt. I stort sett alla detaljplaner ger upphov till lantmäteriförättningar och dessutom är det stor efterfrågan på avstyckningar av befintliga större tomter.

Lantmäteriet avvecklade för ett par år sedan sitt kontor i Malung. Så har skett även på andra platser i landet vilket resulterat i att några kommuner ansökt om och fått beviljat att öppna ett kommunalt lantmäteri.

– Eftersom Lantmäteriet inte klarar sitt uppdrag har vi i Malung-Sälens kommun föreslagit regeringen att vi själva ska få bilda ett kommunalt lantmäteri, liknande det som finns på flera håll i landet. Detta har bostadsminister Peter Eriksson avslagit. Det är oacceptabelt att regeringen avslår vårt initiativ när inte deras egen myndighet klarar sitt uppdrag, säger Hans Unander, kommunstyrelsens ordförande (S) i Malung-Sälens kommun.