Nyheter

Saab får order från Boeing avseende skolflygplanet T-X

Saab har fått en order från Boeing avseende teknik- och tillverknings-fasen (EMD) för skolflygplanet T-X. Ordervärdet uppgår till cirka MUSD 117,6 och sträcker sig till 2022.

Den 27 september valdes Saab och Boeing av det amerikanska flygvapnet för T-X-programmet, vilket innebär en ny era i partnerskapet mellan Saab och Boeing.

T-X-programmet är indelat i flera faser. Denna order avser den första fasen: teknik och tillverkning (EMD), i vilken Saab och Boeing industrialiserar T-X-flygplanet tillsammans med kunden. Denna fas inkluderar utprovning, amerikansk militär flygcertifiering samt leverans av fem skolflygplan. EMD-fasen följs av serieproduktion.

– Den här beställningen är ett spännande steg som tar oss in i en helt ny era när det kommer till skolflygplan. Det lägger grunden för vårt samarbete under många år framöver. Vi ser fram emot att ta nästa steg tillsammans med Boeing, säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef på Saab.

Saab och Boeing har tillsammans utvecklat skolflygplanet T-X. Saab är en riskdelande partner med Boeing i utvecklingsprojektet. Boeing är den utvalda huvudleverantören av det avancerade pilotträningssystemet till det amerikanska flygvapnet.

Foto: John Parker